Vollegrond

Achtergrond laatste update:9 mrt 2016

Kansen voor peen op Europese markt

Als de kwaliteit van peen goed blijft, kan de Nederlandse sector gaten blijven vullen op de Europese afzetmarkt. Dat zeiden peenspecialisten gisteren op de themadag peen van de landbouwbeurs LNCN in Emmeloord.

De Nederlandse markt is anders dan die in omliggende productielanden. Nederland produceert voor 80 procent bulk voor exportmarkten. Producenten in omringende landen telen specifieker voor een bepaalde afnemer, zegt Robert Schilder van zaadbedrijf Bejo. "Wij zijn de voorraadschuur van Europa en vinden ook nieuwe, verdere bestemmingen. Daarom moet de kwaliteit goed zijn."

Vraag naar nieuwe producten uit de regio

Telers in bijvoorbeeld Frankrijk zijn veel meer gekoppeld aan een afzetorganisatie met de bijbehorende eisen, weet Schilder. Daar is in Nederland ook plek voor, zei collega Daniëlle Bruin in haar presentatie op de peendag. Zij verwees naar de trend in de peensector, waarbij er duidelijk vraag is naar nieuwe producten uit de regio. Ze liet producten zien als kleuren- en snackpeen. Dat mag worden geïnterpreteerd als een oproep voor meer diversiteit op de Nederlandse velden, zegt Schilder. "Als je zo'n nicheproduct gaat telen, moet je daar vooraf een afnemer bij zoeken, zodat je produceert naar de vraag."

Positief over marktperspectieven

De Nederlandse boer moet een sterker lijntje hebben met zijn afnemer, zoals Agrifirm Plant-telers via Dutch Carrot Group peen afzet bij supermarktketens. Schilder is optimistisch over de marktperspectieven voor peen. "Als deze weersomstandigheden aanhouden, denk ik dat de prijzen over een maand beter zijn."

Bram Harpe van Agrifirm Plant is positief over de afzetkansen voor de Nederlandse peen. "Dit is, ongeveer tot Pasen, altijd een rustige en onzekere periode ", zegt de peenspecialist. "Dat zit deels in partijen waarvan de kwaliteit achteruit loopt en deels in het ontbreken van dringende vraag. De kwaliteit van de peen in de Nederlandse koelhuizen is overwegend goed."

Harpe denkt dat telers geduldig moeten zijn. Vooral vanuit Frankrijk is er dringend aanbod dat eerst weg moet, voor vraag en prijzen voor Nederlandse peen kunnen aantrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.