Vollegrond

Achtergrond

Rabarber: prijsherstel na magere maand

Het uitblijven van enige winter van betekenis heeft het voor de telers van vroege rabarber flink spannend gemaakt. Momenteel zijn de prijzen met rond €2,50 tot €3 per kilo heel behoorlijk, na slechte prijzen in januari.

Het is onduidelijk of het prijsniveau bestendig is. Het grootste gevaar is dat opeenvolgende teelten elkaar gaan overlappen.

Rabarber heeft kou nodig

Rabarber heeft koude nodig om 'wakker' te worden, om vervolgens in productie te komen. Die productie vindt in deze periode in verwarmde schuren of kassen plaats. De allervroegste rabarber - tot nieuwjaar - sprokkelt de noodzakelijke koude bijeen in de koelcel, de latere rabarber blijft buiten staan en moet het hebben van de natuurlijke winterkoude. Die staan dus buiten totdat ze naar binnen gehaald worden.

Vier weken achter

Het uitblijven van de natuurlijke koude-aanvoer maakte dat de rabarberpollen die normaal begin januari productierijp zijn, nu minstens vier weken achter lopen. Die vertraging kan er voor zorgen dat er een productie-overlap ontstaat met de productie uit de verwarmde tunnels, geven verschillende telers aan. Normaal komt die tunnelteelt in de loop van maart in productie, maar zonnig weer in februari kan dat aanzienlijk vervroegen. Een vergelijkbaar verschijnsel kan zich in de loop van maart voordoen door de overlap van de tunnelproductie met de eerste natuurrabarber. Een teler: "Na deze slechte winter, is niets meer zeker. De slechte prijzen in januari waren ook niet goed te verklaren. Zoals ik ook geen voorspelling durf te doen over wat het de komende weken gaat worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.