Vollegrond

Achtergrond

Laser tegen vogels onder handen genomen

Het in wildafweer gespecialiseerde bedrijf volgelverschrikker.nl werkt aan een nieuwe versie van haar laser systeem voor het verjagen van vliegend wild. Het nieuwe model - Laserautomatic model 2.0- heeft in vergelijking met de oude uitvoering meer mogelijkheden om de snelheid en de beweging van de laserstraal te variëren. Dit werd duidelijk tijdens een demonstratie op een bijeenkomst voor groententelers bij CAV Agrotheek in Wieringerwerf.

Bij het bestaande automatische model maakt de laserlamp voortdurend dezelfde repeterende beweging. In het nieuwe model is de lamp vast opgesteld en beweegt de lichtstraal door middel van een bewegende spiegel met wisselende snelheid en in een wisselend patroon. De gebruiker hoeft alleen aan te geven hoe hoog de straal maximaal boven het maaiveld mag uitkomen, en hoe groot de draaihoek moet zijn. De voeding is met 12 of 220 volt.

Het apparaat is geïnstalleerd in een kunststof box, komt naar verwachting binnen twee maanden op de markt, en valt onder de Vamil/WIA-regeling. De richtprijs is 3500 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.