Vollegrond

Achtergrond 3 reacties

Boerenkool kwakkelend door de 'winter'

Het uitblijven van winterse omstandigheden heeft zijn uitwerking op de vraag naar wintergroenten. Zeker voor boerenkool voor de verse markt verloopt de afzet moeizaam.

Door de kwakkelwinter is de boerenkool die nu nog op het veld staat zeer wisselend van kwaliteit. De gewassen maakten al niet zo'n beste start, maar daar kwam in september nog flink wat neerslag overheen. Dat had invloed op de kwaliteit. De kwakkelwinter maakte de kwaliteit er niet beter op en daardoor was de vraag naar het product van supermarkten wat lauw.

Spaanse boerenkool

Aangezien boerenkool veelal op contract staat, is de meeste boerenkool inmiddels toch geoogst. Vaak tegen (contract)prijzen van zo'n 40 cent per kilo. Afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van Nederlandse boerenkool schakelen supermarkten normaal gesproken rond half februari over naar Spaanse boerenkool. Dat zal volgens een insider dit jaar niet veel anders zijn. Mocht er nog vorst komen, dan kan de vraag naar Nederlandse boerenkool aan het staartje van seizoen nog aantrekken en hiermee ook de prijsvorming op de voor boerenkool beperkte vrije markt. Het typische winterproduct ligt nog tot april in de winkelschappen.

Prijzen beneden kostprijs

Bij The Greenery worden voor boerenkool dubbel strip al weken prijzen betaald van gemiddeld tussen 57 en 62 cent per kilo. Prijzen die volgens een insider met ervaring ver beneden de kostprijs liggen. Dat komt door de hoeveelheid arbeid die er in het tweemaal met de hand gestripte product gaat zitten. Tevens is de productie circa 50 procent lager ten opzichte van machinaal strippen op het veld en een verdere handmatige verwerking in de loods of nogmaals machinaal strippen in een snijderij.

Laatste reacties

 • Marco Boon

  Over boerenkool wordt nauwelijks iets geschreven. Als je dan iets schrijft, maak dan liever een positief stukje tekst.
  Op zo'n jankverhaal zit toch niemand te wachten. Ik zou zeggen link naar:
  http://www.boerenkool.nl
  Daar word je een stuk vrolijker van!
  Winter of niet, de Nederlander blijft gewoon boerenkool eten!

 • S Verstegen

  Hallo Marco, ik heb slechts verwoord wat mij verteld is. Mooier kan ik het ook niet maken. Die website straalt inderdaad veel vrolijkheid uit. Ik wil best met jou een vrolijk artikel over boerenkool maken. Neem maar even contact met me op: stan.verstegen@reedbusiness.nl.

 • Marco Boon

  Dat is prima, Stan. We oogsten dit weekend de laatste boerenkool van onze 45 ha. In de loop van volgende week is de druk er af en zal ik contact met je opnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.