Vollegrond

Achtergrond

Prijs Chinese kool van slecht naar matig

De prijs voor vrij verhandelbare Chinese kool loopt op tot 40 à 45 cent. Dat is al beter dan de afgelopen weken, maar voor product uit de koelcel nog steeds matig. De vraag is beperkt.

Chinese kool is geen kerstgroente, maar wel echte winterkost. Van een oplopende vraag is dan ook geen sprake. Bovendien zit de meeste kool net in de koelcel. Om dan aan de slag te gaan met uitlevering, moet de prijs aantrekkelijk genoeg zijn. Nog een aspect is dat veel personeel op het punt staat naar huis af te reizen.

Daar kwam nog bij dat er vorige week nog Chinese kool af land werd geoogst, met name in de regio noord-Limburg. Enkele telers hadden de laatste Chinese kool afgedekt met vliesdoek om het gewas te vrijwaren van vorstschade. Op het ruimen van dat product stond enige druk, bij een lagere kostprijs dan voor kool in de bewaring.

Poolse druk

De oplopende prijstrend is stapje voor stapje zichtbaar voor de klok van veiling BelOrta: vorige week vrijdag ging de belangrijkste sortering (6 stuks 90+) weg voor een gemiddelde stuksprijs van 45 cent. Daar was gisteren overigens weer een derde vanaf. De woordvoerder van BelOrta waagde zich niet aan toekomstbespiegelingen over de prijs. De aanvoer is volgens hem niet spectaculair hoog of laag.

Op de achtergrond speelt mee dat Polen zich steeds meer ontpopt als een serieuze aanbieder van Chinese kool, maken verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar duidelijk. Chinese kool die voorheen zijn weg vond naar Oost-Europese bestemmingen en vooral Rusland, komt meer en meer terecht op West-Europese markten. “In eigen land valt het met die concurrentie nog wel mee, maar in de afzet naar het buitenland wordt het steeds lastiger. Engeland is voor Chinese kool uit Polen nog te ver weg. Maar rijden we de andere kant op, loop je steeds meer risico dat je het op prijs verliest.”

Tendens: geleidelijk licht oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.