Vollegrond

Achtergrond 1500 bekeken laatste update:18 nov 2016

Spruitkoolaanbod blijft schaars, goede prijs blijft nodig

Het aanbod spruitkool is krap, dat is ook te merken in het winkelschap, met een prijsvorming die voor november ongekend hoog is. Die goede prijzen zijn ook gerechtvaardigd, om de kostprijs voor de teelt te dekken.

Wie nu 20 ton per hectare plukt, doet het goed, valt alom te beluisteren. Gemiddeld genomen valt de huidige productie enkele tonnen lager uit, leert een belrondje in de praktijk, voor november is dat een abnormale omstandigheid. Telers komen thuis met halve vrachtjes, en het zit er niet in dat dat nog verandert; het is nu al duidelijk dat de huidige schaarste de rest van het seizoen blijft beheersen, in Nederland en in de rest van Europa. "Aan de late rassen hangen nog nauwelijks spruiten", illustreert een van de ondervraagde telers, "en de rassen waarin ik nu zou moeten plukken, zijn nog lang niet zover. Ik oogst nu in Neptuno, normaal zou ik daar pas eind december in beginnen". Hij wijst ook nog op het huidige voor de kwaliteit nadelige natte, en soms warme weertype.

Voor de B-spruiten - de meest gevraagde sortering - wordt 85 tot 90 cent per kilo betaald. De A's brengen zo'n 70 cent per kilo op, dat kan per afnemer wat uiteenlopen. Daartegenover staan hoge, onvermijdbare kosten: nu voor de pluk, en in de zomer vanwege de gewasbescherming.

Hogere prijs lastig

Gezien het volume dat nu wordt geplukt, hoort daar een aanzienlijk hogere prijs bij dan wat nu wordt betaald. Dat lijkt niet realistisch, gezien de concurrentie met andere (winter)groenten. "Het maximum zit bij 1,10 euro per kilo", merkt een van de bronnen op. In lijn met de aanhoudend krappe productie rekent hij op een prijs die op zijn minst op het huidige niveau blijft. "Iedereen is bij met plukken, Zou de prijs met bijvoorbeeld 10 cent zakken, dan maakt iedereen pas op de plaats."

Spruiten in het schap

Jumbo biedt wat ze aanduidt als 'kleine spuitjes' aan voor € 2,48 per kilo. In een grotere maat wordt € 1,87 euro per kilo gevraagd. AH vraagt voor de fijne sortering € 2,58 per kilo en voor de grovere maat – net zoals Jumbo - € 1,87 per kilo. Plus: grof 75 cent per kilo (in de actie vier zakken van 500 gram voor € 3, voor de D'tjes € 2,58 per kilo.

Verwachting: stabiele markt

Zelf een prijsoverzicht voor spruitkool (of voor een andere groente of fruitsoort) aanmaken? Dat is zo gebeurd, start hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.