Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 okt 2016

Koude geeft asperge broodnodige rust

Een goede koudeperiode in de winter is van invloed op de snelheid van uitlopen en op het aantal stengels dat al vroeg uitloopt. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek, uitgevoerd door Carmen Feller van het Duitse Leibniz-Instituts für Gemüse- und Zierpflanzenbau (IGZ) uit Großbeeren. De onderzoekster presenteerde de resultaten tijdens de Asparagus Days op 27 en 28 september bij Limgroup in Horst.

Feller zette 1-jarige aspergeplanten van het ras Gijnlim in november gedurende 6 weken bij een constante temperatuur van -5, 0, 5 en 10 graden Celsius. Een jaar later deed ze dat met 2-jarige planten bij 0, 5 en 10 graden Celsius en met objecten die fluctueerde tussen -5 en 5 graden en 0 en 5 graden. In de eerste proef werden de planten na de koudeperiode geforceerd bij 10, 15 en 20 graden Celsius, in de tweede proef was dat bij 12, 16 en 20 graden. De tweede proef werd nog twee jaar herhaald met de rassen Gijnlim, Grolim, Backlim en Ravel. De behandelingen werden beoordeeld op het uitlopen van de eerste stengel tot een lengte van 5 millimeter (vroegheidseffect). Verder werd het aantal stengels geteld dat uitliep na 250 graad-dagen per object. Bij een hogere temperatuur is dat aantal dus sneller bereikt, maar alle objecten worden bij een gelijke hoeveelheid warmtedagen vergeleken. Stengels werden op 10 centimeter ingekort.

De conclusies luiden dat na koeltemperaturen beneden 5 graden Celsius de planten sneller uitlopen. Bij de genoemde fluctuerende temperaturen lopen ze sneller uit en zijn er ook meer stengels per plant dan bij constante temperaturen.

Bij meer koude lopen er bij alle forceertemperaturen gemiddeld iets meer stengels uit. Verder lopen bij hogere forceertemperaturen (logischerwijs) de knoppen eerder uit en worden de verschillen tussen de koelregimes kleiner. Vroeger uitlopen betekent overigens niet dat er in zijn totaliteit ook meer knoppen uitlopen. Bij Backlim blijkt er nauwelijks verschil te zitten tussen koelen bij 0 of 10 graden en daarna forceren bij 12, 16 of 20 graden als het om het vroeg uitlopen van stengels gaat. Dat sluit aan bij de eigenschap dat Backlim in de praktijk een later ras is.

Of registreer je om te kunnen reageren.