Vollegrond

Achtergrond

R453A goede vervanger voor verboden koudemiddel R22

Er is een nieuw freon op de markt dat het chloorhoudende koudemiddel R22 kan vervangen, namelijk R453A. Dat meldt het in koeling en bewaring gespecialiseerde adviesbureau Agrofocus uit Spanbroek (N.-H.). Koelinstallaties die draaien op het chloorhoudende koudemiddel R22, mogen sinds 1 januari 2015 niet meer bijgevuld worden. Zolang de koelinstallatie goed werkt, is dat geen probleem, maar bij een lekkage staan telers met de rug tegen de muur: bijvullen mag niet meer.

Het nieuwe koelmiddel R453A is een mengsel van R125/R32/R134a, R227ea, butaan en isopentaan. Het middel wordt aangeduid als niet brandbaar en niet giftig. De bij R22 gebruikte pakkingen zijn compatibel met R453A. In tegenstelling tot enkele andere alternatieve freonen hoeven ook de expansieventielen, leidingwerk en olie niet vervangen te worden. Vervangen van R22 in bestaande koelinstallaties gaat zo wel erg eenvoudig.

Qua koelcapaciteit en COP vergelijkbaar met R22. Het middel is een mengsel en heeft dus een verdampingstraject i.p.v. van een verdampingstemperatuur. Het gaat om circa 4°C verschil tussen eerste verdampende component en laatst verdampende component. Door dit gegeven loopt de verdampercapaciteit iets op en de condensorcapaciteit iets terug. Volgens Agrofocus is dat geen groot probleem. Vanwege het verdampingstraject is dit middel niet aan te bevelen in pompsystemen.

Omdat de GWP (Global Warming Potential) van R453a 1765 bedraagt, en dus onder de 2500 ligt is het R453a ook na 2017 nog toegestaan. Pas in 2030 valt voor dit koudemiddel, net als voor trouwens alle freonen, het doek.

Of registreer je om te kunnen reageren.