Vollegrond

Achtergrond

Markt spruitkool ploetert verder

Half november werd al geconstateerd dat de markt voor spruitkool op zijn gat lag en sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd. Uiteraard leidt het ‘winterse’ weer niet tot een stijgende vraag naar met echt winters weer geassocieerde groente zoals spruitkool. Om het seizoen nog enigszins te redden is de hoop van telers gevestigd op een periode met een aantal nachtvorsten.

Vanaf half november is de klokprijs bij ZON fruit & vegetables stabiel gebleven: stabiel slecht dus met prijzen voor de B-sortering tussen 30 en 35 cent. Soms 'schiet' de prijs een beetje omhoog, soms zakt hij nog wat verder weg. De A-sortering wordt iets beter betaald. Bij The Greenery komt sinds half november nauwelijks B-sortering voor de klok en de A-sortering scoort tussen half november en eind december gemiddeld 29,5 cent met als uitersten 49 en 10 cent.

Kwaliteit lijdt onder weersomstandigheden

Weliswaar zijn er in Zuidwest-Nederland al heel wat spruiten geplukt, maar de aanhoudende groei leidt nauwelijks tot een afname van het aanbod. Bovendien lijdt de kwaliteit onder de huidige weersomstandigheden, ook omdat er nog steeds stikstof opgenomen wordt. Verder is het goed droog krijgen van de spruiten voordat ze gesorteerd worden extra lastig.

Hoop op nachtvorst

Op een periode met strenge vorst zitten telers niet te wachten, maar de hoop is wel gevestigd op enkele nachtvorsten. Daardoor valt de gewasgroei (eindelijk) stil en zou het oog van de consument zich kunnen gaan richten op het eten van spruiten.

Prognose: voorlopig aanhoudend mineurstemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.