Vollegrond

Achtergrond laatste update:29 jan 2016

Chinese kool haalt de kostprijs niet

"Het is niks", luidt het bondige antwoord van teler Theo Rooyakkers in Helden op de vraag hoe het staat met de prijs voor Chinese kool. Tot de tweede week van januari was de markt nog redelijk, maar sindsdien blijft de prijs voor de hoofdsortering - 800 tot 1.000 gram - steken bij zo'n 30 cent. Alleen de dikkere maten halen nog net de kostprijs, aldus Rooyakkers.

Voor de komende week wordt ook geen herstel verwacht, waarbij wordt verwezen naar de internationale handelsbeurs Fruit Logistica in Berlijn. De handel van alledag zou daardoor op een laag pitje staan, met een negatief effect op de prijsvorming. Rooyakkers: "Of er werkelijk minder gehandeld wordt, weet ik niet. Misschien is alleen al de mededeling over de beurs voldoende voor een andere stemming."

Niets bijzonders

Dat de prijs in januari zakt, is overigens niet iets bijzonders, geeft een andere teler aan. "Vaak zie je dat al in de eerste week van het nieuw jaar gebeuren, dat is nu wat later geworden. Ik reken er overigens op dat de prijs na de Fruit Logistica weer aantrekt."Hij wijst daarnaast op de import van Chinese kool, nu vooral uit Zuid-Europese landen als Spanje en vooral Griekenland. "Normaal zie je in deze periode ook Poolse Chinese kool, maar dat is dit jaar amper aan de orde. Ze hebben het afgelopen najaar aanmerkelijk minder kunnen snijden dan in andere jaren. Daarnaast is de kwaliteit doorgaans matig."

Wrang

Vooral het Griekse product wordt volgens hem erg goedkoop aangeboden. "De kwaliteit van die kool is niet eens zo verkeerd, ook niet als je dat vergelijkt met de superkwaliteit van het huidige Nederlandse aanbod. Maar het is wel wrang dat we onze eigen telers met hun product laten zitten, terwijl we buitenlandse telers in leven houden. Dat is trouwens niets nieuws en gaat niet alleen op voor Chinese kool".

Verwachting: enig prijsherstel

Of registreer je om te kunnen reageren.