Vollegrond

Achtergrond

November spannende maand voor prei

Een flinke vraag vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk in combinatie met wat minder aanvoer in Nederland en België en minder prei vanuit Oost-Europa. In een notendop zijn dat de redenen waarom het preiseizoen tot nu toe naar tevredenheid verloopt. De huidige situatie bewijst nog maar eens wat velen al wisten: er was de afgelopen jaren gewoon te veel prei in Europa.

De woordvoerder van Veiling REO schetst dat door de droogte in Spanje en Zuid-Frankrijk de eigen productie in die landen tekortschiet, waardoor flink prei wordt ingekocht. Hij verwacht dat in die situatie in oktober weinig verandering zal komen. De woordvoerder van ZON fruit & vegetables vult aan dat ook in Oost-Europa preiteelten zijn mislukt. Incidenteel is er zelfs al vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk om prei te leveren in de winter, omdat de eigen productie tekort zal schieten.

Producties op lager niveau

In Nederland en België is minder prei geplant dan in voorgaande jaren. In België gaat het met name om de zomer- en vroege herfstprei. Ondanks beregenen liggen door de droogte de producties op een wat lager niveau. Tevens wordt prei al licht gerooid, vanwege de prijsvorming, waardoor telers voor liggen op hun schema. Op Veiling REO is het eindresultaat een aanvoer die 15 tot 20 procent lager ligt dan in voorgaande jaren. Op de drie veildagen komt er op REO momenteel zo'n 200 tot 250 ton per dag, vorig jaar was dat zo'n 50 ton meer. Op ZON wordt er dagelijks zo'n 35 ton prei verhandeld, via de klok en via voorverkoop.

Gezond en goed van kwaliteit

De prei is momenteel gezond en van goede kwaliteit. "We hebben nul klachten", aldus ZON. De prima houdbaarheid is weer een voordeel voor de export, stelt REO. Door de warme zomer is de kwaliteit van de rassen die gevoelig zijn voor trips wel wat minder.

Het prijspeil voor Flandria 3-4 over de maand september tot en met 23 september ligt bij Veiling REO op een gemiddelde klokprijs van 62,3 cent per kilo. Bij ZON fruit & vegetables is dat 52,9 cent voor Lang Wit. Naar verwachting zal het huidige prijspeil zich voorlopig handhaven, ook omdat er in de komende dagen en weken door supermarkten acties zijn gepland.

Omdat er in België voor de late herfst- en winterteelt ongeveer evenveel is geplant als vorig jaar, zal de aanvoer in november op REO gaan toenemen. Of dat invloed gaat hebben op de prijsvorming is afwachten. November belooft voor prei dan ook een spannende maand te worden.

Tendens: constante aanvoer en constante prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.