Vollegrond

Achtergrond laatste update:9 sep 2015

Lagere temperatuur trekt bloemkoolprijs omlaag

In vergelijking met veertien dagen geleden heeft de prijs voor bloemkool een behoorlijke veer moeten laten, met toen een stuksprijs richting anderhalve euro naar zo’n 75 cent nu. Mogelijk is er sprake van een verband tussen beide.

In augustus was er relatief veel export naar Midden-Europse landen, en zelfs naar Zwitserland. Dat laatste is niet vanzelfsprekend, want de Zwitsers zetten hun grenzen doorgaans niet open voor producten waarvoor ze zelfvoorzienend zijn.

Reden voor de stevige Midden-Europese vraag was het hete weer in juli. Dit leidde tot uitstel van de bloemaanleg. Het tekort aan eigen productie werd aangevuld met geïmporteerde bloemkool. De druk is nu van de ketel, er is minder vraag: bloemkool met een prijs van €1,30 tot €1,40 plus fust en plus transportkosten wordt dan te duur.

Veel telers in eigen land waren vorig jaar rond 25 oktober al klaar met oogsten, na een zomer met voor het gewas passend weer en een relatief warm najaar. Voor zover nu valt te bekijken, kan het goed zijn dat de oogst dit najaar een maandje langer gaat duren: er is voorlopig voldoende aanvoer van bloemkool.

Dat neemt niet weg dat het in vergelijking met afgelopen weken, deze week opvallend rustig is met de oogst. dit hangt wellicht samen met het huidige minder groeizame weer. "Dat gaat de markt dit weekend en volgende week waarschijnlijk merken", aldus een insider kijkend naar het afzetperspectief. "Ik ga ervan uit dat het huidige prijsniveau zich zal stabiliseren. En komt er weer vraag uit het buitenland. Dan kan de prijs weer zo maar doortrekken naar een euro. Misschien moeten we daar vanwege de exportkansen ook niet boven komen."

Verwachting: stabiel prijsniveau

Of registreer je om te kunnen reageren.