Vollegrond

Achtergrond 1510 bekeken laatste update:14 okt 2015

Rassendagen sluitkool

Sluitkool op rassendagen 2015.

Takii

Pronca is een wittekool voor de lange bewaring, in aanvulling op de zomerrassen Verdeco en Predeco. De kool is rond, met een korte pit, maar bovenal met een aantrekkelijke zoete smaak, benadrukt Chris Matthijsse. "We zijn enorm met smaak bezig." De groeiduur is 120 dagen, voor kool van 2 tot 4 kilo en is hoogresistent tegen Fusarium.

Green Rich is een buitenbeentje: de kool is plat, en voor echte saladedoeleinden, zonder de typische wat zwaardere koolsmaak. In landen als Duitsland is er veel belangstelling voor, in Nederland amper. "De Nederlandse consument moet deze kool nog ontdekken", vult Erik Vesseur aan. "We zoeken partners die dat met ons van de grond willen tillen." Green Rich is ook in Zuid-Europa te telen, voor jaarrond aanbod. In Nederland geeft Green Rich kool van 1 tot 2 kilo bij 50.000-60.000 planten per hectare. Zomerteelt, 70 groeidagen.

Hazera / Vilmorin

Het wittekool ras Zoltan is zeer productief en uniform, bestemd voor de midden lange bewaring, geeft Frans van der Ploeg aan. De kolen zitten tussen 3 en 5 kilo en de pit is mooi recht. Dat maakt dat het ras voor de industrie gemakkelijk te boren is. De stevige plant begint wat later dan andere rassen aan de koolvorming. Het ras heeft weinig last van trips.

Terug naar overzicht

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.