Doorgaan naar artikel

Rassendagen prei

Prei op rassendagen 2015.

Bejo

Rally, voor de vroege zomer. Is al enkele jaren beschikbaar, maar had de wind tegen met de beschikbaarheid van zaad. Dat is achter de rug, aldus Maurice Deben. Het gewas maakt snel een lange, gladde schacht, is sterk op bruine strepen, is vlot pelbaar en is sterk op breuk. “Vanwege dat laatste altijd oogstbaar, in de zomer, dus ook vroeg in de ochtend.” Planten van 1 maart tot 10 mei, oogsten vanaf begin juni tot eind augustus

Curling is een rustige groeier met middellange schacht en een korte overgang wit/groen. Deben: ” ons hoofdras voor de late herfst, te telen van Noord-Spanje tot Scandinavië met een lange veldhoudbaarheid, maar vanwege het leerachtige blad en hoog soortelijk gewicht ook zeer jong oogstbaar. Omhoog groeiende wortels ontbreken bovendien.” Planten tussen eind mei en 10 juli, oogst midden van half september tot midden januari. Gemiddeld resistent tegen rode schachtstrepen, trips, purper- en papiervlekken.

Vitalis

Vitalis presenteert de preihybride Cherokee, voor rooien vanaf half september tot en met november. Maarten Vrensen geeft aan dat de rassen van Vitalis voortkomen uit het veredelingsprogramma van Enza. De rassen die in dat programma het minst gevoelig blijken te zijn voor schimmels, komen ook in het programma van Vitalis. Cherokee is sterk tegen Phytophthora en roest. De schachtlengte is middenlang, de kleur is blauw/groen en het blad is mooi opstaand waardoor het ras gemakkelijk rooit. Het ras is ook gemakkelijk te schonen.

Terug naar overzicht

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin