Vollegrond

Achtergrond laatste update:15 okt 2015

Rassendagen overige gewassen

Overige gewassen op de rassendagen 2015.

Bejo - Venkel

Gemini is voor in de zomer, inclusief 'de moeilijke periode', karakteriseert Rob van den Bos: "Voor rond de langste dag met langdurig licht. Gemini handhaaft dan langdurig een korte pit."

Er is zaad beschikbaar voor ter plaatse zaai.

Knolselderij

Elena is voor de voor versmarkt en industrie, met middellang loof, en met gladde, ronde knollen die inwendig mooi wit en vast zijn "Elena maakt ook minder zijwortels, de wortels groeien recht naar beneden", aldus Rob van den Bos, "dat vergemakkelijkt de rooibaarheid." Oogstbaar vanaf 140 groeidagen, bij planten voor half 15 april is afdekken met vliesdoek gewenst om schotvorming te voorkomen. Tot mei/juni prima te bewaren, dan planten vanaf 7 mei.
Alicia, voor de versmarkt, maakt in vergelijking met Elena nog minder zijwortels, en staat nog hoger boven de grond, met een kort looftype Het is een sterke bewaarder, dan planten tussen 1 en 20 mei. "Ook sterk op schieters en op Septoria."

Takii - Kale

TCL-0499 is eveneens nieuw en wordt in goed Nederlands aangeduid als collard. Het is een brassica voor in stamppot à la boerenkool, voor wokdoeleinden, en als basis in smoothies in een dieet met snel populair wordende 'healthy foods'. Het gewas bevat zeer hoge gehalten vitamine C en K, plus glucosinolaten die gunstig zouden zijn ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Sakata - Ui

Rosanna, treffender kun je de naam voor een roze ui niet kiezen. Het ras is door een andere partij ontwikkeld. Sakata neemt sinds dit jaar de marketing buiten het Verengd Koninkrijk voor haar rekening, gericht op de specialiteitenmarkt.

Vitalis - Pompoen

Voor 90 procent zeker introduceert Vitalis voor volgend jaar een pompoenras met kleinere vruchten dan het standaardras Uchiki Kuri. Het is een semi-bush type. Het nummer of de naam mag Vrensen nog niet prijsgeven tot het moment dat introductie zeker is. Het ras vormt vier tot zes vruchten per plant van 600 tot 1200 gram. De vrucht is plat/rond met lichte strepen over de oranje schil. Het gewas vraagt een goede verzorging qua bemesting en vochtvoorziening. Dit in tegenstelling tot sommige rassen die juist stress nodig hebben voor een maximale productie. Vitalis ziet markt voor kleinere pompoenen van 700 tot 800 gram voor 1 tot 3-persoons huishoudens.

Terug naar overzicht

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.