Vollegrond

Achtergrond laatste update:15 okt 2015

Rassendagen broccoli

Broccoli op de rassendagen 2015.

Sakata

Triton en EOS. "Beide broccolirassen zijn dit jaar al op grotere schaal geteeld", aldus Pieter Vermeulen. Eos is een voorjaarsras, en wellicht ook voor het najaar. Dat moet deze herfst blijken. In het voorjaar met 68 tot 78 groeidagen.Triton is vorig jaar voor het eerste beproefd voor de oogst vanaf half augustus. Beter hittetolerant dan Eos, 72 tot 78 groeidagen (iets sneller dan Parthenon).

Seminis

Proefras SV7709 is 25 procent zwaarder dan Ironman, mede door de zware schermaanzet. "Tijdig snijden geeft een zeer lange houdbaarheid" aldus Bouhuijzen. Oogst in het voorjaar en in de herfst, naast Seminisras SV1002. SV7709 is in de herfst te beschouwen als een vroeg alternatief voor Steel, bijvoorbeeld als het aantal groeidagen beperkt is na een bollenteelt.

Seminis introduceerde het broccoliras Bellaverde enkele jaren geleden voor stengelbroccoli. Dat kwam toen in Groot Brittannië wel, en in Nederland niet van de grond. "omdat de handel niet wist wat ze met dit product aan moest", verklaart Bouhuijzen. Nu, enkele jaren later, werkt Seminis aan de herintroductie van stengelbroccoli in Nederland, inhakend op nu ook in Nederland aantrekkende  vraag naar dit product. De broccolistengels ontstaan uit okselknoppen na verwijdering van het hoofdscherm als die het formaat heeft van een duim.

Syngenta

Bij broccoli toonde Mark Schrijnwerkers het ras Monclano dat tot nu toe het enige broccoliras is met knolvoetresistentie. Het ras is vanwege de wat onregelmatige schermvorm alleen geschikt voor de industrieteelt. Monrello werd vorig jaar geïntroduceerd. Het ras is met name geschikt voor de winterperiode in Spanje voor de versmarkt. In Schotland staat het ras voor de industrie. Opvallend is het champignonvormige scherm dat gemakkelijk 500 gram haalt. Monflor zit in het multi-floret segment voor vers en industrie. De plant maakt diverse kleinere roosjes op groene, korte stengels. De schermpjes zijn vrij plat. De productie zit op 60% van normale broccoli. Het aantal groeidagen is 55 tot 58. Het ras gedijt beter in een meer continentaal klimaat, zoals in Polen.

Takii

TBR 508 is broccoli voor de oogst vanaf augustus/september. "Met een rond scherm en kleine knopjes om de kans op schermrot te beperken", wijst Erik Vesseur. "De schermen halen ook vlot een gewicht van 500 gram, zonder holle stronken. Het gewas is opgericht". Vanaf volgend jaar in Nederland commercieel.

Terug naar overzicht

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.