Vollegrond

Achtergrond

Hittegolf slecht voor bloemkoolhandel

De extreme temperaturen hebben de handel in bloemkool geen goed gedaan. Het aanbod bleef tijdens de afgelopen hittegolf op een redelijk hoog niveau, maar de prijsvorming in de daghandel zakte weg tot onder 20 cent per stuk.

"De supermarkten houden wel acties, maar er is geen spanning in de markt", stelt een ingewijde vast. Van dat ontbreken van spanning in de markt was trouwens ook voor de hittegolf al sprake. Lag de prijs begin juni nog rond de €1 per stuk, sindsdien zakte die voor de sortering 6-I op ZON fruit & vegetables via 80 cent naar 55 cent in week 24. In week 23 zette het prijsverval door via 32 naar 16 cent. Week 24 zorgde voor enig herstel met prijzen tussen 23 en 36 cent, maar daarna zakte het prijsniveau definitief onder de 20 cent met prijzen tussen 16 en 19 cent. Ook op de WFO ligt de klokprijs voor de (beperkte) aanvoer sinds eind juni op dat niveau, met eenmalige 'uitschieters' van 21 en 25 cent.

Wisselend beeld

Het warme weer zorgt voor een wisselend beeld in productie en kwaliteit. Sommige telers lopen achter met snijden met als gevolg meer lossere, grauwere kolen. Andere telers oogsten in door de droogte niet goed ontwikkelde gewassen wat leidt tot geelverkleuring en kleinere kolen. Ook zijn er telers die nu al in gewassen snijden die op de rol stonden voor oogsten in de week van 20 juli. Daarom is de verwachting dat er over zo'n twee weken een aanmerkelijke dip in het aanbod zal ontstaan.

Prognose: een op de iets langere termijn aanmerkelijk dalend aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.