Vollegrond

Achtergrond 1 reactielaatste update:1 mei 2015

Goede kwaliteit winterbloemkool

Vorige week werd in een bericht gesuggereerd dat door het relatief koude voorjaar een ophoping van winterbloemkool zou kunnen ontstaan.

Bloemkoolteler Theo Vlaar in Andijk wil die suggestie graag uit de wereld helpen, want het is "pure onzin". "We zijn in mei in Europa de enigen die bloemkool kunnen leveren." Met 'we' bedoelt hij de telers van winterbloemkool, met name in het West-Friese deel van Noord-Holland. De winterbloemkool vult het gat dat ontstaat door de krimpende aanvoer van bloemkool vanuit Frankrijk en Spanje. Afnemers geven bovendien de voorkeur aan deze Nederlandse bloemkool vanwege de aanzienlijk betere smaak.

De prijzen lopen in de pas met die voorkeur, met een stuksprijs van rond €1. Vlaar: "op de vrije markt gaan ze weg voor meer dan een euro, leveringen op afspraak blijven daar iets onder. Dat zijn mooie prijzen".

Winterbloemkool telen is ook gokken, want de teelt kan kapot vriezen of in het voorjaar alsnog mislukken. Dat maakt dat het teeltareaal beperkt blijft tot enkele honderden hectares.

Van teeltproblemen is deze keer geen sprake van, constateert Syngenta-adviseur Joop Hof. Door de lage temperatuur, zonder vorst van betekenis, verloopt de groei rustig, tot op heden eindigend in een uitstekende koolkwaliteit. De matige temperatuur maakt ook dat de groei van de vroegste zomerbloemkool tot op heden mondjesmaat is. "Het groeit, daarmee is alles gezegd. Maar omdat deze teelten onder doek liggen, kan dat bij oplopende temperaturen snel veranderen."

Bij Vlaar is dat niet anders. Vorig voorjaar – een vroeg voorjaar- sneden ze de eerste vroege bloemkool op 30 april. Dat wordt dit jaar waarschijnlijk twee tot tweeënhalve week later. "Als langjarig gemiddeld is dat tijdstip normaal. Die productie sluit dan mooi aan op de huidige winterbloemkoolaanvoer."

Prognose: goed.

Eén reactie

  • P.H. Rechsteiner

    De winterbloemkool in Noord-Limburg is ook van goede kwaliteit. Het valt dit jaar op dat het oude Walcherse ras groter is dan bijvoorbeeld Dalton. Ook andere rassen doen het in Horst goed, ondanks de zandgronden hier!

Of registreer je om te kunnen reageren.