Vollegrond

Achtergrond 756 bekeken

Google Glass optimaliseert monstername grond

Google Glass kan de bemonstering van percelen verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek door VAA ICT Consultancy en BLGG. De nieuwe techniek verbetert met name de efficiency: de monsternemer heeft alle gegevens van het perceel direct paraat via de bril. Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril. De gebruiker ziet de gegevens direct voor zich en kan tegelijkertijd gewoon om zich heen kijken. Het is een soort 'extra laag' die zichtbaar wordt.

VAA ICT heeft voor BLGG bekeken of Google Glass meerwaarde biedt bij het nemen van monsters. Uit het onderzoek blijkt dat Google Glass de bemonstering van percelen efficiënter kan maken.

Met name de snelheid van grondmonstername kan verhoogd worden. In de huidige situatie gebruiken de monsternemers apparaten die ze continu bij zich moeten hebben. Daarnaast dragen ze ook de materialen voor monstername met zich mee. De monsternemers hebben vaak letterlijk handen tekort. De Google-bril zorgt ervoor dat de informatie van het perceel en de eigenaar direct via GPS-techniek beschikbaar is. Monstername van percelen gebeurt volgens vaststaande algoritmes. Google Glass kan op basis daarvan een logische looproute bepalen voor de monsternemer."

Aaltjesonderzoek

Ook voor de monstername bij aaltjesonderzoek  is Google Glass geschikt. In de huidige situatie bakent de monsternemer met paaltjes vakken af binnen het perceel. Dat hoeft met Google Glass niet meer. De vlakken zijn direct via de bril te zien. De bril kan dus tijd besparen en maakt monstername dus efficiënter.

Vervolgstappen
BLGG bekijkt momenteel wat de vervolgstappen zullen zijn. Daarbij is het ook belangrijk wat Google met de bril gaat doen. In de professionele sfeer bleek de bril erg succesvol, bijvoorbeeld onder brandweerkorpsen, artsen en andere professionals. Er gaan geruchten dat Google in 2016 met een nieuwe versie komt. Daarnaast zijn er andere fabrikanten die soortgelijke brillen ontwikkelen.

 

"Deze techniek krijgt ongetwijfeld een vervolg", verwacht Martin Vervoorn. Hij is directeur van BLGG. "Het is voor ons belangrijk om de mogelijkheden van nieuwe technieken continu te onderzoeken. Wij wachten de verdere ontwikkeling van Google Glass dan ook met belangstelling af. Op basis daarvan kunnen we bepalen of het voor ons daadwerkelijk een rendabele investering is."

Of registreer je om te kunnen reageren.