Vollegrond

Achtergrond

'Het wordt alleen maar beter'

Voor Nederlandse wittekool in de maat 36 is 16, 17 cent per kilo nog niet de kostprijs, maar het verhindert niet dat telers behoorlijk optimistisch zijn.

Ondanks –of dankzij- de Russische boycot is de vraag al vanaf december groter dan normaal in deze maanden. "Als je ziet waar de prijs vandaan komt", verklaart een teler de stemming, "vanaf land draaiden we voor 7 cent per kilo. Daar is dus al tien cent bij, en de echte vraagmaanden moeten nog komen." In vergelijking met een jaar geleden ziet het ook wat vriendelijker uit, 36-ers gingen toen eind februari weg voor hoogstens 12, 13 cent.

Duitse kool uit de maat

Sluitkoolvoorlichter Jan Raspel in het Duitse Marne (Sleeswijk Holstein) – het belangrijkste teeltgebied voor sluitkool in Duitsland- noemt op donderdag een prijs van 15 cent per kilo voor de maat 36 tot 40 stuks in 100 kilo. Voor de fijnere maten ontbreekt een prijs.

De stemming onder 'zijn' telers was in januari positief, signaleert hij. Raspel zegt het niet met zo veel woorden, maar het lijkt erop dat die stemming de laatste weken weer wat is getemperd: door de waardedaling van de Russische roebel, waardoor prijsontwikkelingen richting 30, 40 cent in zijn visie onwaarschijnlijk lijken. Maar bovenal vanwege de voorraadsituatie bij de Duitse sluitkooltelers: de vaak matige kwaliteit speelt parten, maar bovenal de hoge producties. Kool van meer dan 4 kilo is niet te exporteren, die is alleen nog op de binnenlandse markt te slijten als 'Salatkohl'.

Nederlandse kool in de maat

Gerard Sevenhuijsen van Tuindersbelang in Warmenhuizen kan het verhaal van Raspel wel plaatsen: "Ga maar na: 130.000, 140.000 ton per hectare van 30.000 planten per hectare, die kool is geil gegroeid, kanonnegroot en staat nu nog volop in de 'Normallager', ofwel ongekoeld in de schuur. Kwalitatief goede kool met 5 à 6 stuks in een baal van 15 kilo doet er nu 14 cent. Dat komt weliswaar in de buurt van wat wij vragen, maar je moet dan wel goede kool hebben. De kwaliteit van Nederlandse kool is veel beter, en –weliswaar grof- maar nog steeds maatkool. Dat is gunstig voor ons, het wordt alleen maar beter."

Wittekool in de kleinere maten doen het beter met 19 tot 20 cent voor de 48'ers en 21 tot 23 cent voor de 60'ers. Voor rode kool is dat beeld heel anders: 36'ers doen 7, 8 cent per kilo, 60'ers gaan weg voor 30 cent per kilo. Dat verschil is erg fors.

Prognose: prijs houdt opwaartse lijn vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.