Vollegrond

Achtergrond 1 reactielaatste update:20 nov 2015

Spruitenmarkt ligt op zijn gat

"De rommel trekt het zaakje omlaag, iedereen probeert zijn rotzooi te verkopen." Dit is een niet mis te verstande samenvatting van een gefrustreerde spruitenteler over de huidige markt voor zijn product. Met veel productie vaak van slechte kwaliteit, tegen prijzen die de kostprijs lang niet goedmaken.

Een verbetering op korte termijn zit er volgens hem niet in, want er zit nog een flinke productie aan te komen die uiteindelijk ergens terechtkomt. "Handelshuizen moeten van hun spruiten af en er is bij het huidige prijsniveau altijd wel een koper te vinden die die spruiten wil bewaren, erop gokkend dat hij er een paar centen per kilo meer van kan maken", analyseert hij. "Zo kan zo'n rommelpartij twee keer op de markt komen."

Landelijke kwaliteitskeuring

De indruk over de huidige marktsituatie wordt breed gedragen, blijkt uit een rondgang langs andere bronnen. Daarbij wordt ook gepleit voor spruiten weer een vorm van landelijke kwaliteitskeuring in het leven te roepen. "Zo gaat het in ieder geval niet goed komen", bevestigt een ander vanaf zijn plukmachine. "Spruiten met trips, met koolvlieg, uiteindelijk alles wordt verkocht". Hij is eveneens somber over de marktvooruitzichten op korte termijn. "Nu 23 cent, dat wordt volgende week 20 cent. Dat er bedrijven zijn die van hun afnemer niet meer hoeven te plukken, biedt geen oplossing. Er hangen nog zo veel overrijpe spruiten, die worden uiteindelijk ook geplukt. De handel weet dat ook."

Spruiten staan er nu eenmaal

Hoe geef je een draai aan de huidige mineurstemming? Door die slechte partijen van de markt te houden, is de simpele redenering. Bovendien schoont het de markt op. Dat betekent 'minder hard werken, voor een betere prijs'. Wie wil dat nou niet? Hier doet zich een aloud probleem voor: de oogst gaat door, want die spruiten staan er nu eenmaal. Even stoppen is geen optie. Daarom: aan het begin van elk seizoen hoopt de sector op goede prijzen, dat kan vanaf nu uitgebreid worden met 'geholpen door vroeg een flinke vorst."

Verwachting: aanhoudende mineurstemming

Eén reactie

  • M. Lauwerijssen

    Koop zelf regelmatig groenten in de supermarkt , spruiten 49ct/pond bij jumbo . Belachelijk lage prijs voor topkwalitet . De prijs is zelfs zo laag dat sommige klanten gaan twijfelen of het wel goede kwaliteit is . Het moet bij veel mensen duur zijn , dan zal het wel goed zijn is de gedachte .

Of registreer je om te kunnen reageren.