Vollegrond

Achtergrond 1401 bekeken

Peen zaaien in papier mogelijke aanpak tegen onkruid

Peen zaaien in papier in combinatie met afdekken met zand of compost geeft geen of veel minder onkruid in de rug. Op het proefveld van Quality Carrots in Nagele ligt een beperkte demo.

Het idee is simpel: met een stationair opgesteld precisie-zaaielement wordt gezaaid op een kleverige strook papier die onder het zaaielement wordt getrokken. De papierstrook afgedekt met een tweede strook.

Het veldwerk bestaat uit het uitrijden van de zaadstrook, waarna het geheel wordt afgedekt met zand of met goede (=onkruidvrije) compost. Na bevochtiging komt de kieming op gang, niet anders dan bij rechtstreekse zaai. Dit voorjaar leverde dat –na afdekking met zand- in de rassen Laguno en Napoli opkomstpercentages op van achtereenvolgens 73 en 71 procent. (De betreffende demo-objecten waren regelmatig met een gieter bevochtigd.)

Volgens onderzoeker Johan Wanders van DLV Plant kan zaaien op papier de onkruidontwikkeling op de rug aanzienlijk terugdringen. "Dat is gunstig voor gangbare telers vanwege besparingen op herbiciden en vooral voor biologische telers die nu vaak 70 á 80 uur per hectare kwijt zijn aan de bestrijding van onkruid."

Teeltkosten besparen ook noodzakelijk, want de kosten voor het papier + zaaiwerk, (dat is exclusief zaad, het leggen van het papier en het afdekken van de stroken na zaai) komt op zo'n 1600 euro per hectare, aldus Wander. Daarbij is uitgegaan van een breedte van de papierstroken van 17 centimeter en 75 centimeter afstand tussen de rijen. Daarnaast moet er behoorlijk wat zand of compost aangevoerd en verdeeld worden.

Tijdens het schoffelen moet voor de machine-afstelling wel rekening gehouden worden gehouden worden met het papier, maar dat is volgens Wander geen probleem. Het materiaal is overigens binnen enkele maanden na het leggen volledig verdwenen. Het in Nagele gebruikte papier is van het Engelse bedrijf Terraseed, die onder andere aan Deense telers levert voort grootschalige praktijktoepassing. "We zouden het in eigen land ook grootschaliger moeten toetsen, om de praktische haalbaarheid en de mogelijke besparing op de onkruidbestrijding goed te toetsen."

Of registreer je om te kunnen reageren.