Vollegrond

Achtergrond 1683 bekeken 1 reactie

Boerenkool heeft een eigen Nederlandse plek

Ondanks het massieve aanbod exotische gerechten en buitenlandse foodproducts, blijft de gemiddelde Nederlander opvallend trouw aan de Hollandse pot: aardappelen, vlees, groenten (avg). Supermarktketen Jumbo heeft dat uitgezocht in een enquête onder 1.300 personen. Het avg-tje komt gemiddeld drie keer per week op tafel, zo werd geconcludeerd.

Boerenkool is Hollandse groente. Er gaat wel wat over de grens naar de buurlanden, maar dat stelt niet gek veel voor.

Product op maat

Volgens het CBS staat er zo'n 700 hectare, boerenkool is dus een kleine teelt. Het aantal telers is ook beperkt, werkend voor een afgeschermde markt. De bulk wordt in snijderijen gesneden en verpakt. Telers hebben doorgaans levercontracten met wat ze minimaal moeten leveren en maximaal mogen leveren, tegen prijzen rond de 40 cent per kilo. Dit betreft enkel gestript product: blad plus nerven. Een beperkte hoeveelheid betreft dubbelsgestripte boerenkool: het geoogste koolblad wordt in een tweede handmatige bewerking ontdaan van de nerf. De enkele pallets die bijvoorbeeld bij The Greenery voor de klok komen, brengen grofweg zo'n 60 tot 80 cent per kilo op. Dat is geen vetpot, geeft een teler desgevraagd aan. "ik ben ermee gestopt, het kost meer dan het oplevert." De vraag naar dit product komt van wat kleine snijderijen en grotere groentenboeren die het product zelf snijden en verpakken.

Een nog kleinere hoeveelheid boerenkool komt 'aan de stronk' bij groentenboeren terecht. Sommige klanten vinden dit een fantastisch product.

Winter, maar niet te veel

Voor boerenkool moet het flink winteren, is een algemeen levend idee. Volgens de woordvoerder van een grote snijderij, is dat in werkelijkheid amper het geval. "Tijdens een echte winterperiode neemt de vraag altijd wel even toe, maar dat effect ebt tegenwoordig ook weer snel weg. Bovendien is dat echte winterweer ongunstig voor een vlotte, continue aanvoer en ongunstig voor de kwaliteit. De huidige weersomstandigheden zijn ideaal, met temperaturen rond nul graden. Niet dat de vraag super is, maar het loopt wel mooi constant door. We zitten nu in week 5, alles wat we hadden geprogrammeerd, konden we afwerken."

Wel komt er de komende weken wat meer boerenkool uit Spanje, aldus deze woordvoerder. Tot en met januari kunnen we het altijd wel volledig uitzingen met Nederlands product, in februari en maart neemt het vorstrisico wel toe."

Eén reactie

  • P.H. Rechsteiner

    Boerenkool wordt in sommige supermarkten verpest doordat het produkt met de NERVEN is gesneden. De boerenkool aan stronk is het beste, maar daar zal een supermarkt niet aan willen. Men moet echter bedenken dat de lokale boerenwinkel in dit gat springt en gaat springen! We zullen een verschuiving zien en zien dat ook naar de lokale kwekers. Dit begint op het platte land. Ik kweek o.a. gelukkig zelf boerenkool en geef dit aan o.a. de buren. Ze weten niet wat ze eten! Derhalve Boerenkool moet ouderwets worden geteeld en geoogst. Als we zien dat in augustus al boerenkool naar de snijder gaat dan is dit een minachting voor het produkt Boerenkool! In Horst zit de grootste producent van Ijsbergsla, hij wordt slakoning van Nederland genoemd en heeft ook de boerenkool in augustus geoogst met ? oogstarbeiders!

Of registreer je om te kunnen reageren.