Vollegrond

Achtergrond

Broccoli maakt september vol met royale aanvoer

Aan broccoli geen gebrek en volgende week gaat dat ook voor bloemkool gebeuren.

Het huidige fraaie weer is daar debet aan, geven bronnen in Noord-Holland aan, maar wel in samenhang met de omstandigheden vanaf juli. Toegespitst op broccoli: de hoge temperatuur in juli zorgde ervoor dat de bloei-inductie in die weken werd uitgesteld. Daarna nam de druk van koolmot toe -ook niet bevorderlijk voor een vlotte teeltverloop- gevolgd door relatief koud en nat weer in augustus, waardoor de groei op een laag pitje kwam te staan. De inhaalslag volgt nu, door het min of meer tegelijk afrijpen van plantingen die achter elkaar hadden moeten komen. De kwaliteit is op orde, zij het soms met doorwas. Die trend is terug te vinden in de klokprijzen, waar in vergelijking met eind augustus nu zowat een euro lager uitvallen.

Teler Peter Verschuren in Raamsdonk (in Zuid-Nederland, met doorgaans warmere omstandigheden) heeft minder het idee dat het weer in de vorige maand leidde tot een merkbare groeiremming. "We hebben in augustus ook minder geoogst, maar om de vakantieperiode te overbruggen: volgens planning dus. Dat hebben we achter de rug, nu zitten we weer op een normaal niveau."

De prijs voor hun product loopt ook onmiskenbaar terug, stelt hij vast, maar minder sterk dan voor de klok. "De trend is wel de verkeerde kant op, tegen het eind van het seizoen zie je dat liever niet."

Blijft het huidige weertype overeind, dan mag ervan uitgegaan worden dat de huidige royale aanvoer overeind blijft. Winkelacties zouden dan ook welkom zijn. Een West-Friese handelaar meldt wat dat betreft voor deze of volgende week nog niets vernomen te hebben.

De situatie met broccoli in het Spaanse Murcia is momenteel nog 'zonder bijzonderheden' is via een lokale bron te beluisteren. Wel zou er veel Noord-Europese belangstelling voor Spaanse vollegrondsgroente zijn, inclusief broccoli.

Verwachting: constante aanvoer, prijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.