Vollegrond

Achtergrond

Brimapack werkt aan automatisering oogst ijsbergsla

In de Achterhoek wordt duidelijk in welke richting de oogst van ijsbergsla zich in het buitenland ontwikkelt. Machinefabrikant Brimapack in Ulft bouwt oogstmachines die steeds breder en technischer worden.

Deze week worden in de printuitgave van Groenten & Fruit twee typen zelfrijdende oogsters voor het voetlicht gehaald, met automatisch werkende inpakunits. Brimapack bouwt daarnaast een eenvoudiger uitvoering, met een oogstband aan de zijkant van de oogstwagen.

Tijdens de oogst hangt de band dwars op de werkrichting, tijdens het transport hangt de band tegen de zijkant van de wagen.De oogsters (staand werkend, of op de knieën) leggen de kroppen op de band. Op het platform (5,5 x 8,8 meter) worden de kroppen vervolgens in handwerk in de inpakunits gelegd. Deze oogstmachine is in het veld zelfrijdend, met een volledig electrische aandrijving. Het benodigde vermogen komt van een generator, die ook de electriciteit levert voor de oogstband en de inpakunits. "Een ideale oplossing", aldus Ron van de Pavert van Brimapack over de rijaandrijving, 'want voor de lage snelheid tijdens de oogst heb je niet meer dan 1 à 2 kW vermogen nodig." Voor het transport over de weg wordt de oogster simpelweg achter een trekker gehangen.

Brimapack bereikt met deze uitvoering bedrijven met een jaarlijkse ijsbergslaproductie van 1 tot 3 miljoen kroppen. In Zwitserland draait een machine  met twee inpakunits voor jaarlijks 1,2 miljoen kroppen, in Duitsland draait een uitvoering met drie inpakunits voor 3 miljoen kroppen. De investering lopen vanaf  100.000 tot 350.000 euro, afhankelijk van uitvoering en opties.

Elastiekje plus etiket

Brimapack ontwikkelde samen met Sroka –een Duitse fabrikant van bundelmachines voor groente- een bundelapparaat, waarbij het aanbrengen van het elastiekje om het product in dezelfde handeling wordt gecombineerd het aanbrengen van een etiket. Het etiket komt van een stickervel en wordt om het elastiekje heen gevouwen. Het aldus gevormde labeltje kan aan één of aan twee zijden voorzien worden van productinformatie. Het apparaat is geschikt voor alles waar een elastiekje omheen kan, aldus Van de Pavert, voor gebruik op een oogstwagen. De kosten per label komen op 0,5 tot 0,7 cent per stuk. "Voor dat laatste bedrag heb je al een heel luxe etiket". De aanvoerband naar een bundelapparaat is zo lang te maken als nodig is, en het is mogelijk meer bundelapparaten achter elkaar te zetten om een product  op meer plekken te bundelen. De capaciteit komt inclusief het aanbrengen van de labels op 3.000 bundels per uur, en exclusief labels op 4.500 bundels.

Foto

  • Brimapack werkt aan automatisering oogst ijsbergsla
  • Brimapack werkt aan automatisering oogst ijsbergsla
  • Brimapack werkt aan automatisering oogst ijsbergsla

Of registreer je om te kunnen reageren.