Doorgaan naar artikel

Bloemkoolmarkt in mineur

De prijzen voor bloemkool zijn matig, maar dat is niet onlogisch gezien de vakanties, het zomerse weer en het aanbod in Europees verband. Kortom, de markt is in mineur, maar daarvoor is in dit geval een logische verklaring.

De woordvoerder van Veiling REO is helder. “De prijzen zijn op dit moment niet geweldig, maar dat is naar verwachting.” Het aanbod is er volgens hem wel, maar betalen wil de handel dus niet. “De consumptie van bloemkool staat op een laag pitje door het aanhoudende zomerse weer. Dat maakt dat de huidige situatie in de markt van bloemkool goed te verklaren is.”

De kwaliteit van de bloemkool is momenteel goed en de productie ligt op een normaal niveau. De hoeveelheid neerslag is zowel in Nederland als in België per regio heel erg verschillend. Hoewel die verschillen erg groot zijn, is het aanbod in algemene zin min of meer constant.

Een Nederlandse teler weet dat er de komende week bij Albert Heijn een actieweek rond bloemkool loopt, maar hij verwacht niet dat deze actieweek de prijs van bloemkool structureel omhoog zal trekken. “We zijn afhankelijk van wat er in Rusland gebeurt. Dat is van veel grotere invloed”, stelt hij. Als de supermarkten zo doorgaan met hun prijsbeleid, dan zullen er volgens hem nog meer telers afhaken. “Voor de prijzen die zij bieden, kan geen enkele teler in Nederland of België nog groenten telen. Dat geldt niet alleen voor bloemkool. Kijk wat er momenteel gaande is in de glasgroentesector. Steeds meer bedrijven kunnen het niet meer bolwerken. Dat gegeven houdt ons als vollegrondstelers wel degelijk bezig.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin