Vollegrond

Achtergrond 2104 bekeken 2 reactieslaatste update:5 dec 2014

Preimarkt is ongeneeslijk ziek

Sinds half november is de gemiddelde prijs over vier veilingen waar prei voor de klok komt zo'n 20 cent per kilo, met als 'topper' 33 cent.

Het is een open deur intrappen, maar de preimarkt is ongeneeslijk ziek. Zelfs oplevingen in situaties met calamiteiten kunnen de patiënt niet meer redden. Het mes zetten in het areaal zou beter zijn dan steeds maar weer datzelfde mes gebruiken om nog meer kilo's per hectare te schonen. De patiënt nog langer in leven houden is evenmin een optie; alleen harde ingrepen waarbij bloed zal vloeien, kunnen de sector als geheel weer op de been brengen. Stoppen met telen voor afnemers die op voorhand nog niet bekend zijn, valt onder de opties van reanimatie.

Productie per hectare stijgt

In 2003 en 2007 stond er volgens het CBS een record van 3.250 hectare prei in Nederland. In 2007 ging dat gepaard met een recordoogst van 114.000 ton prei. In 2013 stond er 2.800 hectare in Nederland en is de productie 106.400 ton. Een areaal van 15 procent minder, betekent dus een vermindering aan productie van slechts 7 procent. Met een marge van 10 procent plus of min in areaal bedroeg het preiareaal de laatste jaren zo'n 3.000 hectare. De productie varieerde tussen 930.000 ton in 2012 (strenge winter) tot 106.400 ton in 2013. Een verschil van 11,5 procent.

Geloven tegen beter weten in

Plantenkwekers vermoeden op basis van de huidige bestellingen dat er in 2015 in Nederland circa 10 procent minder areaal aan prei zal komen. Als de lijn zich doorzet, betekent dat slechts 5 procent minder productie. Dat betekent dat blijven geloven in een betere toekomst feitelijk geloven tegen beter weten in is. Zeker ook omdat traditionele exportlanden zoals Duitsland min of meer zelfvoorzienend zijn geworden. Alleen de Belgen profiteren nog wat van een structureel tekort aan prei in Frankrijk. Ook de export naar Polen in de winter stagneert al sinds enkele jaren. Dat maakt dat alleen structurele maatregelen die leiden tot minder productie de preimarkt beter kan maken. En dan praten we Europees gezien over minimaal 123.000.000 kilo minder.

Tendens: behoudens stuiptrekkingen zal de preimarkt door blijven zieken.

Laatste reacties

 • TPA Brakeboer

  'Stoppen met telen voor afnemers die op voorhand nog niet bekend zijn, valt onder de opties van reanimatie.'
  Zou het niet moeten zijn:
  Stoppen met telen voor afnemers die op voorhand nog niet bekend zijn, zou de beste oplossing zijn.

 • c verberne

  Ik zie enkel de preivelden in het voorbijrijden.
  Heb afgelopen zomer meermaals geconstateerd dat het opvalt dat er enorme velden prei zijn ingeplant. niet alleen in Nederland maar ook over de grens in Duitsland.
  Bovendien staan er zo te zien werkelijk sterke gewassen.
  Meer dan eens me afgevraagd, als dat maar goed gaat, met die topaanvoeren.
  Datzelfde denk ik ook wel eens als ik wéér een nieuwe megastal zie verrijzen naast een ouder lijkend boerderijtje...
  als dat maar goed gaat...
  In de glasgroenteteelt ben ik iets beter bekend. Ook daar zijn enorme arealen kassen gebouwd en wordt de produktie steeds beter en hoger.
  Daar hoeven we niet meer te denken; 'als dat maar goed gaat...' daar ervaren we inmiddels hoe de vlag erbij hangt..
  Het is niet anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.