Vollegrond

Achtergrond

Handel in spruiten wil maar niet vlotten

De afgelopen weken verloopt de handel in spruiten moeizaam. De prijzen voor B-spruiten blijven hangen tussen 25 en 30 cent per kilo en de A-spruiten gaan daar (ook) moeizaam in mee.

De kwaliteit was door het warme najaar tot op heden niet overweldigend, maar verbetering zit er aan te komen omdat de nu te plukken rassen van een betere kwaliteit zijn. Toch zijn er ook nog kwetsbare spruiten in de markt.

Zowel bij The Greenery als op ZON Fruit & Vegetables staan weliswaar spruiten voor de klok, maar de aantallen zijn minimaal. Op ZON gingen B-spruiten deze week voor de klok weg voor 25 tot 53 cent per kilo en A-spruiten voor 30 tot 66 cent. Bij The Greenery trok de prijs voor A-spruiten deze week aan van 25 cent naar ruim 30 cent. Het gros van de B-spruiten komt echter niet voor de klok en C-spruiten al helemaal niet. Via bemiddeling blijken betere prijzen te halen dan bij veilen voor de klok, stelt een handelaar.

Dat is echter in tegenspraak met wat telers onder de huidige omstandigheden ervaren. Die leveren al weken voor circa 25 cent per kilo en leven tussen hoop en vrees. Denkt de ene dat de markt in de komende weken tot Kerstmis zal aantrekken, zo denkt de andere dat er dit jaar niet veel meer zal veranderen in de prijsvorming óf er moeten zich extreme weersomstandigheden voordoen. Zo'n 40 cent zou de prijs moeten zijn, wil een teler minimaal uit de kosten komen.

Wel zal de productie en dus het aanbod wat afnemen, omdat telers door het warme najaar nu al in rassen plukken die eigenlijk voor pas later bestemd waren. Ze plukken daarmee spruiten van een fijnere sortering.

Prognose: een betere kwaliteit tegen betere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.