Vollegrond

Achtergrond

Spruiten moeten tijdelijk wijken voor Oktoberfeesten

In Duitsland is de maand oktober ook begonnen, en daarmee de traditionele Oktoberfeesten. Dit eerste weekend is de vraag naar spruiten in ieder geval minder dan normaal, merken verschillende bronnen op. Dat is te merken aan het aantal bestellingen.

De prijs van de voor de export naar Duitsland belangrijke B-sortering staat deze hele week al onder druk, signaleert een teler. "Er is de afgelopen dagen zeker vijf cent per kilo afgegaan." Hij heeft echter niet de indruk dat dit op korte termijn een voorbode zal zijn voor een voortzetting van deze trend. Deze week gingen zijn B's weg voor 40 tot 45 cent per kilo. "Voor komende week blijft dat niveau gehandhaafd", stelt hij voor zichzelf vast.
Een handelaar wijst daarnaast op de trend dat Duitse supers meer en meer de voorkeur geven aan spruiten van Duitse makelij. Hoewel dat aanbod volstrekt ontoereikend is om aan de vraag te voldoen, speelt dat toch een rol, aldus deze handelaar, omdat een deel van de inkoopprijs van Nederlandse spruiten altijd uit kosten voor transport bestaat. "Die druk voel je."
Terug naar de huidige stand van zaken. Zo redelijk als de huidige omzet voor B-spruiten is, zo lastig is die voor A-spruiten. De prijs ervan is momenteel 30 tot 35 cent. Dat kun je als 'netjes' kwalificeren, zeker als je spruiten beschouwt als een wintergroente. Het is immers al enkele weken zomers weer. Bovendien is van industriële inkoop in deze weken nog geen sprake. In de loop van de komende week wordt overigens wel herfstweer verwacht. Dat gaat dan wel hand in hand met een toenemend aanbod, doordat steeds meer telers (onlangs) gestart zijn met plukken. De kwaliteit is tot nu toe behoorlijk, al wordt zowel door handel als door telers gewezen op schade door trips.

Prognose: prijshoudend, mits telers het voor elkaar krijgen de productie in de pas te houden met de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.