Doorgaan naar artikel

Witlofprijs bijzonder laag voor deze tijd

“In november en december viel de prijsvorming tegen en het eerste kwartaal van 2013 is misschien wel het slechtste in de voorbije tien jaar. Er zijn gewoon te veel wortels.”

De opmerking van de witloftrekker over de overmatige beschikbaarheid klopt zonder meer, zowel in eigen land als in België en in Frankrijk. Of de afgelopen drie maanden qua verdiensten de slechtste in jaren waren is de vraag, want ook in 2010 en 2011 was de verdienste niet om over naar huis te schrijven.



Feit is in ieder geval dat het slecht is met rond 30 cent voor een kilo witlof. Daarbij maakt het niet uit of je naar de lijstjes kijkt van veiling REO, BelOrta (de Mechelse veilingen), The Greenery of Veiling ZON. Kanttekening daarbij is dat witlof op de Belgische veilingen doordraait als de prijs onder 30 cent per kilo zakt. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat aanvoerders van lang lof op veiling REO rond het afgelopen weekend niet meer uitbetaald kregen dan een schamele 3 tot 5 cent per kilo. De consument merkt er, behoudens acties, niet veel van. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld kost een schaaltje met viijf kropjes nog gewoon €2,50.



Rekken eruit

De worteloogst van 2013 was niet alleen royaal, maar ook kwalitatief goed zodat er in de trek amper missers voorkomen. Dat wordt ook bevestigd door Chris Arendse van Bemiddelingsbureau Nederlandse Oogstin IJsselmuiden. “De productie ligt buitengewoon hoog”, constateert hij, “tot 10 procent meer dan in dezelfde periode in andere jaren. Vanwege de bovenmatige worteloogst zijn er zelfs telers die de rekken tijdelijk uit de bakken hebben gehaald.”



Het vertragende voorjaar voor de groenteteelt in de vollegrond heeft blijkbaar ook geen prijsopdrijvende boost aan de vraag naar witlof kunnen geven. Was daar sprake van geweest, dan zou dat al enkele weken merkbaar moeten zijn.



Voor de komende maanden is het moeilijk lichtpuntjes te ontdekken, wordt van diverse kanten aangegeven. De huidige wortelvoorraad blijft tot in het najaar parten spelen. Dat valt ook op te maken uit de vaststelling van Arendse dat er relatief weinig wordt uitgezaaid voor de wortelproductie van vroege rassen. “Grote telers gaan allemaal met de huidige voorraad door tot eind 2013, en ze geven nu al vaak aan dat in het najaar geen haast gemaakt hoeft te worden met de oogst van de nieuwe wortels.”



Rijpe wortels

Gunstig is misschien wel dat veel wortelpartijen aan de rijpe kant zijn, ook van late rassen., wat zou kunnen inhouden dat de producties in het najaar wat krapper gaan worden. Daartegenover kan worden ingebracht dat kwalitatief goede wortels ook goed te bewaren zijn en dus lang hun productiepotentie kunnen behouden. Dat alles maakt dat de witlofsector deze en waarschijnlijk ook komende maanden vooral zichzelf dwars zit. Met te veel productie, proppend op een te kleine  markt.

Verwachting: somber.

 

 

Prijzen in euro/kilo
Witlof/datum 25-4 24-4 23-4 22-4 19-4 18-4 17-4
Kort grof REO


0.32 0.26 0.24 0.28

 

Kort grof

BelOrta

0.40

0.34 0.36

0.31 0.31 0.31 0.33

ZON


0.31 0.31 0.32

0.30 0.31 0.31
The Greenery


0.31

0.31

0.32

0.30

0.31

0.31

 



Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin