Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 feb 2013

Tegen onkruid tussen de rijen: Garford MZ 2

De Engelse machinefabrikant Garford heeft zijn schoffel voor de bestrijding van onkruid in de rij onder handen genomen. Dat resulteert in sneller en nauwkeuriger werken.

De manier van schoffelen, met roterende hakmessen die in een continue spiraalvormige beweging afwisselend in en buiten de gewasrij bewegen, is gelijk gebleven. Wel is de werksnelheid verhoogd van voorheen 2 tot 3 planten per seconde naar 3 tot 4 planten nu. Aan de hand van de opgegeven afstand tussen de rijen en de plantafstand in de rij berekent de software waar de planten zouden moeten staan. De exacte plantpositie wordt vastgesteld met een camera, die het gewas voor de schoffel in een vlak van twee vierkante meter bekijkt. Indien het werkelijke plantpatroon bij de eerste paar honderd te schoffelen planten afwijkt van het opgegeven plantpatroon, wordt dit plantpatroon automatisch aangepast. Daarvoor zorgt een zelflerend systeem. De computer is behalve sneller dan voorheen, ook uitgerust met een CAN-bus systeem. Daarmee kon de technische lay-out vereenvoudigd worden, waardoor het geheel betrouwbaarder wordt. Bovendien kan nu het aantal elementen worden uitgebreid zonder dat daarvoor ingewikkelde ingrepen nodig zijn. De camera werkt overdag met daglicht en 's nachts met een IR-lens.
Makkelijker is het dan om bij te lichten met standaard verlichting, aldus Garford. Verder zit er een regeling voor vlakstelling op, met twee hoogtesensoren op de beide uiteinden van de machine en hydraulische cilinders op de loopwielen.

Nieuw frame
Verder is het frame vernieuwd: met meer ruimte om de onderdelen te bereiken en met de mogelijkheid het apparaat voor en nu ook achter de trekker aan te spannen. Kon de Garford in het verleden alleen voorop de trekker, nu kan die ook getrokken worden. De Garford maakt in de kleinere uitvoeringen gebruik van de trekkerhydrauliek, de grotere machines krijgen een eigen hydraulisch systeem. De maximale breedte is 6 meter met 18 schoffelelementen.
De getoonde 4-rijer heeft een richtprijs van €70.000. Importeur: KA Havelaar, Moerkapelle (www.havelaar.biz).

Foto

  • Garford MZ 2
    Foto: Joost Stallen
  • Garford MZ 2
    Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.