Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 feb 2013

Schoffelen op snelheid: Rosko

Gerrit Dijk van Dijk Innovatie timmert al langer aan de weg met de Rosko gewasgeleide schoffels. Die zijn geschikt voor grote werkbreedten en rijsnelheden van 10 tot 15 kilometer per uur. Volgens Dijk is de het systeem ook 'zeker weten'geschikt voor koolgewassen op 50 en 75 centimeter tussen de rijen.

Het bijzondere zit hem in het beweegbare deel van elke element, zodat het mes - doordat eraan getrokken wordt - vanzelf rechtuit wil gaan lopen. Met de geleidestangen wordt het mes vervolgens langs de gewasrijen gestuurd, waarbij geldt: hoe hoger de snelheid, hoe beter de geleiding door het gewas. Bij afstanden tussen de rijen kleiner dan 50 centimeter komt het hoofdmes op het beweegbare deel van het element. Bij afstanden boven de 60 centimeter komt het hoofdmes op het vaste deel, met hoekmessen op de bewegende gewasgeleiders. Met de bewegende hoekmessen wordt het onkruid onder het gewas vandaan gehaald en tussen de rijen geduwd, waar het dan gemakkelijk kan uitdrogen.


GPS
Bij schoffelen met GPS is behalve op de trekker ook een GPS-stuursysteem op de schoffelmachine nodig. Om dat laatste te omzeilen, ontwikkelde Dijk een constructie waarbij elk schoffelelement is bevestigd aan een lange strip van verenstaal. Pas aan het eind raakt die strip de grond, waardoor het schoffelmes zich gedraagt alsof het wordt getrokken, met het aanspanpunt ver naar voren. Het schijfkoutertje op de achterkant van de strip dient om de kans op het opstropen van gewasresten te voorkomen, en draagt bij aan de koersvastheid. "Het systeem is specifiek voor grote werkbreedten met hoge werksnelheden."  Rosko schoffelmachines, Wijhe (www.rosko-schoffels.nl).

Foto

  • Rosko gewasgeleide schoffels
    Foto: Joost Stallen
  • Rosko gewasgeleide schoffels
    Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.