Vollegrond

Achtergrond 2099 bekeken laatste update:7 feb 2013

Multiwerktuig op zonnestroom

Met zonne-energie kun je ook werktuigen aandrijven, bewijst machinebouwer Bert de Jongh in Strijen. Hij construeerde een hoofdzakelijk uit aluminium onderdelen bestaande zelfrijdende wied/schoffelmachine annex oogsthulp op rupsen, met vier zonnepanelen boven op het dak.

De elektriciteitsproductie is ruim voldoende om met klussen als handwieden (op ligbedden) in beweging te blijven. Het voertuig staat op rupsen die elektrisch worden aangedreven. De regeling van de snelheid gaat traploos tot zo’n 5 kilometer per uur, waarbij over de volledige snelheidsrange het maximale koppel beschikbaar is. Dat waarborgt een nauwkeurige werking. In deze machine zijn op wens van de klant schoffelelementen aangebracht in het spoor van de rupsen (op anderhalve meter spoorbreedte). Het stuursysteem is mechanisch met een tasterslof en met GPS. Het wiedbed hangt in een hefinrichting, die ook gebruikt kan worden als hefmast voor lasten tot zo’n 400 kilo.
De Jongh Machines, Strijen (www.djmholland.eu).

Foto

  • Multiwerktuig op zonnestroom
    Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.