Vollegrond

Achtergrond 1 reactie

Aanvraag voor extra stikstof in spruiten

De akkerbouwvakgroep van LTO-Nederland heeft het ministerie van Economische Zaken gevraagd om spruitentelers groen licht te geven voor de compensatie van het stikstofverlies als gevolg van de overmatige neerslag afgelopen weekend. De aanvraag richt zich op een extra verruiming van minimaal 50 kilo zuivere stikstof per hectare.

Op veel plekken in het Zuidwesten viel 110 millimeter. Volgens voorzitter van de vakgroep akkerbouw in Zuid-Holland Joke de Geus leidde dit op veel plekken tot zuurstofloze omstandigheden in de grond. Daardoor kwam een proces op gang waarin gemakkelijk door het gewas opneembare nitraat wordt omgezet in vrije stikstof. Vrije stikstof is gasvormig en ontwijkt uit de bodem.

De huidige situatie is nog niet desastreus voor de teelt, maar het ontbreken van voldoende stikstof gaat wel direct ten koste van de vitaliteit van het gewas en de  kwaliteit van de spruiten. Om die neergang te voorkomen is extra stikstof hard nodig.

De afgelopen jaren is na overmatige neerslag al meermalen aan de bel getrokken, met het verzoek voor extra stikstof in spruiten. Als grens werd steeds minimaal 60 millimeter neerslag in 48 uur aangehouden. De bestaande stikstofgebruiksnorm voor spruiten is onder normale groeiomstandigheden al aan de krappe kant. Om dat op te vangen zijn telers vaak al genoodzaakt in andere gewassen op stikstof te sparen, aldus De Geus.

In het vijfde actieplan nitraatrichtlijn, dat vanaf 1 januari aanstaande van kracht wordt, is een calamiteitenregeling opgenomen die bij extreme weersomstandigheden de dosering van extra stikstof mogelijk maakt om verliezen te compenseren. Deze formele procedure moet in de plaats komen van de huidige ad hoc-acties.

Eén reactie

  • Marco Boon

    Ook telers van boerenkool voor de winterperiode hebben met deze uitspoeling te maken !!
    Kan dit niet meteen meegenomen worden, LTO ??

Of registreer je om te kunnen reageren.