Vollegrond

Achtergrond

'Prei kan enorm veel water wegtrekken'

“We hebben eerder wel zomerprei gehad, maar dat is lastig te combineren met aardbeien. We telen in de vollegrond en op stellingen tot half september”, vertelt Theo van Gennip uit Aarle-Rixtel.

De oogst van het vroegste preiras volgt echter niet direct nadat de laatste aardbeien geplukt zijn. “Dit jaar willen we begin oktober starten, net als vorig jaar. Het jaar daarvoor startten we wel eerder, toen hadden we nog wat meer herfstprei. Feit is dat prei niet altijd opbrengt zoals je zou willen. Maar wat is het alternatief? We staan goed gesteld met koelcellen en de  mechanisatie voor prei. Om daar dan mee te stoppen...”

Van Gennip was vorige week donderdag het ras Callahan, van begin juni, aan het beregenen”. “Prei die wat verder in de teelt zit, trekt gigantisch veel water weg. Vorig week hebben we het ras Celsius gedaan in een planting rond 12 juni, die staat op wat lichtere grond als Callahan. Er is 20- 25 millimeter water op gegaan.”

Schimmels zijn nog geen probleem maar na het beregenen gaat er wel Amistar Top op. Eerder is behandeld met Rudis en op enkele percelen met Kenbyo en met Tracer. De tripsdruk viel midden vorig week nog mee, wel wordt om de 8 à 9 dagen Decis ingezet. Daarnaast werd vorige week op enkele percelen het gras aangepakt met Aramo. De winterprei zit er ook in, met rassen als Flexton (op 25 juni geplant), Pluston (4 jul), Harston (19 juli), Natan (27 juli) en Lucretius (RS 9150) op 1 augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.