Vollegrond

Achtergrond 478 bekeken laatste update:16 aug 2012

Bodem in prijs prei lijkt nog niet bereikt

Ondanks een goede doorloop van de jong geoogste prei, blijft de prijs per kilo onder druk staan en de bodem is nog niet in zicht.

Bij Veiling REO kwam de klokprijs woensdag 8 augustus uit op gemiddeld 46 cent per kilo. Voor de kort wit sortering nog een dubbeltje lager.

Ook in Nederland is de beperkte vraag aanleiding voor een daling in de opbrengst. Donderdag werd bij veiling ZON gemiddeld 38 cent per kilo genoteerd. De afgelopen dagen schommelde de richtprijs rond de 50 cent.

Volgens marktkenners is het einde aan de negatieve tendens in prei nog niet in zicht. Met het warme weer in het vooruitzicht en een langzaam stijgend aanbod vanuit België, is het niet uitgesloten dat de prijsvorming zich verder naar beneden ontwikkelt.

Compensatie
De vraag is in heel Europa mager op dit moment. Toch heeft de start van het seizoen gunstiger uitgepakt dan vorig jaar. Die compensatie is hard nodig, om de gestegen kosten voor grondstoffen en arbeid het hoofd te bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.