Vollegrond

Achtergrond

Prei schimmelziekten

Het vochtige weer en gematigde temperaturen van de laatste weken is gunstig voor schimmels als roest en Alternaria.


Roest wordt bevorderd bij een hoge relatieve luchtvochtigheid en gematigde temperaturen (15-21° C), purpervlekken (Alternaria) ontwikkelen zich goed bij temperaturen tussen 18 en 25° C. Ook bij een bladnatperiode van meer dan 11 uur breiden purpervlekken zich sterk uit.

Rudis
Indien aantasting van roest en/ of purpervlekkenziekte wordt geconstateerd, is het raadzaam om Rudis in te zetten. Rudis is de sterkste triazool in prei en is zeer effectief op beide schimmels. Het kan een bestaande aantasting stilzetten. Naast een curatieve werking heeft het een preventieve werking. Bij een zware aantasting is het verstandig om de bespuiting Rudis na 2 weken weer te herhalen.

Nativo
Nativo bevat 2 actieve stoffen, trifloxystrobine (strobilurine) en tebuconazool (EBR). Naast de werking op roest en Alternaria heeft Nativo een preventieve werking op Phytophthora (papiervlekken). In een periode met regenachtig weer is het raadzaam om een combinatieproduct in te zetten in plaats van alleen een strobilurine. Nativo zeer goed regenvast.

Bayer CropScience

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.