Vollegrond

Achtergrond laatste update:19 mrt 2010

Hollandse peen moet Duitse trends volgen

Het areaal peen in Duitsland groeit gestaag. De Hollandse peen is nog steeds belangrijk voor de Duitse markt, zolang we de trends blijven volgen.

Het Duitse peenareaal bedraagt circa 10.000 hectare, het Nederlandse peenareaal is zo’n 8.500  hectare. Het is belangrijk om de trends van de Duitse peenmarkt te volgen, bleek onlangs op de peendag in Emmeloord waar Pieter Gabriëls van zaadbedrijf Bejo de situatie op de Duitse markt schetste.

Export aanzienlijk
Dat peenareaal in Duitsland neemt stapje voor stapje toe. Dat is lang niet genoeg om de eigen behoefte te dekken, maar die productietoename werkt wel door  in het importverloop van peen vanuit de diverse buitenlanden. De Nederlandse telers hebben een flinke vinger in die importpap, want zowat de helft van die Duitse importpeen komt uit Hollandse grond.

Groei biopeen
De groei in vraag naar biopeen is aanzienlijk. Van de 340.000 ton peen die op de Duitse versmarkt terechtkomt is ongeveer 60.000 ton van de biologische teelt. Dat is ruim 20 procent van alle peen die de Duitse consument koopt. Het zijn met name de discounters - veruit belangrijkste afzetkanaal voor groente en fruit - die flink aan die biokar trekken.

Duitsland ontdekt convenience
De Duitse consument is vrij tradiotioneel in zijn aankoopgedrag. De meeste agf wordt vers gekocht. Toch neemt de belangstelling voor convenience toe. “In tonnen gemeten stelt het nog niet zo veel voor, maar dat aandeel stijgt wel. Ook daar ligt een kans voor Nederlandse telers. De Duitse markt hoeft alleen te kopiëren wat al gemeengoed is in Engeland, en in Nederland. Dat kan heel snel gaan.” 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.