Vollegrond

Achtergrond

Aardbeien Huelva lijden onder regenval en wind

Zuid-Spanje en met name Andalusië had de laatste twee weken van 2009 te kampen met fikse regenval en wind. Ook voor de komende week wordt regen verwacht.

In de provincie Huelva, waar de oogst van de aardbeien en frambozen onlangs is gestart is sprake van aanzienlijke schade: 30% van de plastic tunnels is vernield en 40% van de eerste aardbeien zijn verloren gegaan.

Schade 5.000 euro per hectare
Alberto Carrocho, voorzitter van Freshuelva (organisatie van aardbeienproducenten in Huelva) en directeur bij producent Fresón de Palos, zegt dat 40% van de eerste aardbeien en 50% van de eerste frambozen verloren zijn gegaan. De boerenbond UPA verwacht dat zelfs 45% van de eerste aardbeien verloren is gegaan. Telers in de meest getroffen gebieden berekenen hun schade op 5.000 euro per hectare.

Kans op Botrytis aanzienlijk
Doordat planten in het water hebben gestaan is de kans op schimmelziektes aanzienlijk, zeker als de komende dagen de temperatuur wat gaat stijgen. Botrytis gedijt uitstekend bij vochtige omstandigheden en een temperatuur van 15-20 graden. En al lijkt de kwaliteit van de aardbeien bij verzending misschien nog redelijk, bij aankomst in West-Europa hoeft hier niet veel meer van over te zijn.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: René Rombouts


Of registreer je om te kunnen reageren.