Home

Nieuws

Nog meer arbeidsmigranten bij tuinders

De tuinbouw geeft werk aan steeds meer arbeidsmigranten en gedraagt zich doorgaans als goede werkgever. Dat stelt ABN Amro.

Tuinders en boeren hebben een steeds groter aandeel in het aantal arbeidsmigranten dat in Nederland aan het werk is. Van de bijna 800.000 tijdelijke medewerkers van over de grens werkte in 2020 25% in de agrarische sector. In 2018 was dat nog 19%. Dat schrijft ABN Amro in een deze week verschenen rapport over arbeidsmigranten in de Nederlandse economie.

De grootste werkgever van arbeidsmigranten is echter de logistieke sector. Daar werkt 44% van de internationale werknemers. Onder deze noemer vallen onder meer distributiecentra van grote retailbedrijven, zowel online als fysieke supermarkten. Ook de Rotterdamse haven zit in deze categorie.

Incidentele misstanden versus best practices

De bank heeft in het rapport aandacht voor misstanden, die het echter incidenteel noemt. Meer nadruk ligt op de zogenoemde best practices die in de sectoren en in de uitzendbranche zijn opgetuigd. Voorbeelden daarvan zijn de Human Capital Agenda van Glastuinbouw Nederland en keurmerken voor uitzendbureaus (Stichting Normering Arbeid) en voor huisvesters (Stichting Normering Huisvesting en Agrarisch Keurmerk Flexwonen).

Wie huisvesting heeft pakt de omzet

De schaarste op de arbeidsmarkt valt de laatste jaren samen met schaarste op de woningmarkt. ABN Amro constateert daarom dat ‘wie de huisvesting heeft ook de omzet heeft’. Daarbij is de verwachting dat het één op één koppelen van arbeidscontracten aan huurcontracten door werkgevers wettelijk aan banden gelegd zal worden. Deze aanbeveling van de Commissie-Roemer moet een einde maken aan het ook direct op straat gezet worden van medewerkers die hun werk kwijt raken. Kabinet Rutte IV heeft aangekondigd de aanbevelingen van Roemer in wetgeving om te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.