Home

Nieuws

Oude ICT zit 0% btw groente en fruit in de weg

Het afschaffen van de btw op groente en fruit kan weleens jaren gaan duren. De ICT van de fiscus kan het niet aan.

De door kabinet-Rutte IV in het regeerakkoord opgenomen verlaging van de btw op groente en fruit was al voorzichtig verwoord. ‘We gaan bezien hoe we op termijn de btw op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen’. In De Telegraaf laten betrokkenen weten dat met name de verouderde en daardoor weinig flexibele ICT-systemen van de Belastingdienst voor – mogelijk jarenlange – vertraging kunnen zorgen. Hetzelfde gaat op voor de invoering van een suikertaks.

Ook Jubelton niet terug te draaien

De verouderde ICT-systemen van de Belastingdienst zijn niet geschikt om recent ingevoerde veranderingen vlot weer ongedaan te maken. Daarom is ook de afschaffing van de zogeheten jubelton (eenmalige belastingvrije schenking voor een eigen woning) vertraagd.

Het wellicht voor groente en fruit terugdraaien van de in 2019 doorgevoerde verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% werd vorig jaar al door de fiscus in twijfel getrokken. In een analyse door het ministerie van Financiën wees de Belastingdienst op Europese regelgeving, een ingewikkelde definitiekwestie en praktische uitvoerbaarheid.

Kost veel tijd en veel geld

Het argument dat de EU het niet zou goedkeuren, werd eind 2021 door Brussel ontzenuwd. Ook de definitiekwestie van wat er precies allemaal wel of niet onder de btw-categorie groente en fruit zou vallen, is niet onoplosbaar. De aanpassing van de ICT-systemen kan volgens ingewijden jaren en honderden miljoenen euro’s gaan kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.