Home

Nieuws

Santokhi wil Surinaamse tuinbouw opkrikken

Het bezoek van president Chan Santokhi van Suriname aan Nederland voerde ook langs tuinbouwkassen.

Gisteren bezocht president Santokhi de proefkassen van Wageningen UR in Bleiswijk. Hij liet zich samen met zijn minister van landbouw Parmanand Sewdien informeren door onder andere WUR-topvrouw Louise Fresco en buitengewoon hoogleraar Biologische Bestrijding in de Glastuinbouw Gerben Messelink.

Het eerste werkbezoek van een Surinaamse president sinds 2008 leidde Santokhi eerder op de dag al langs koning Willem-Alexander en langs premier Rutte, die het bezoek als ‘historisch’ kenschetste. President Santokhi liet daarbij aan de ook aanwezige landbouwminister Carola Schouten al weten in zijn land alle ruimte te hebben voor Nederlandse veehouders, die hier knel zitten door stikstofregels.

Rechts president Chan Santhoki, links van de groep bestuursvoorzitter Louise Fresco van de WUR. - Foto Gerard-Jan Vlekke
Rechts president Chan Santhoki, links van de groep bestuursvoorzitter Louise Fresco van de WUR. - Foto Gerard-Jan Vlekke

Verbeterde exportkansen

Een dergelijke uitnodiging naar Nederlandse telers deed hij niet expliciet. Maar de verbeterde mogelijkheden voor export van Nederlandse teelttechniek en uitgangsmaterialen zijn sinds het vertrek van de omstreden voorganger van Santokhi, Desi Bouterse, evident.

Kwaliteit Surinaams product omhoog

Als het gaat om onderzoek naar een betere tuinbouw in Suriname, heeft het land met Wageningen UR al veel contact over met name vermindering van gewasbeschermingsmiddelen, het effect van klimaatbeleid op plantaardige teelten en residu-analyse bij groenten en fruit. Suriname ziet voor groente en fruit al dan niet uit bedekte teelt flinke exportkansen, mits het de kwaliteit van de productie omhoog kan krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.