Home

Nieuws

Prijzen groente opnieuw fors lager dan in 2020

De groenteprijzen zijn lager dan in coronajaar 2020. Dat helpt de inflatie drukken.

De inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over juli laten zien dat voor de vierde maand op rij de groenteprijzen duidelijk lager zijn dan in 2020. Dat jaar was de afzet van verse groenten sterk ontregeld door corona. Supermarkten verkochten meer door het sluiten van de horeca en kochten flink bij op de vrije markt. Dit jaar is dat effect weggeëbd. Het prijsverschil lijkt mede door dit corona-effect bepaald.

Effect lagere groenteprijs beperkt

Lagere prijzen voor verse groenten hebben bovendien geleid tot minder uitgaven voor consumenten. De lagere groenteprijs drukte de prijs voor de categorie voedingsmiddelen (-0.9 punt) en zo ook de algehele inflatie (1.4 punt). Het effect van de lage groenteprijzen is beperkt; van de totale uitgaven bedragen de uitgaven aan verse groente nog geen 1%.

In een nadere analyse van de maandelijkse prijsontwikkeling, valt op dat juli geen zomerdip kende. De prijzen stegen in die maand zelfs licht. Dat was alleen in 2017 ook het geval, blijkt uit het CBS-archief. In de huidige maand augustus bleef het nat zomerweer en kwamen de effecten van wateroverlast in met name België aan het licht. Dat leidde tot hoge prijzen voor sla. Die komen mogelijk in de inflatiecijfers van augustus aan bod. In augustus 2020 daalden de groenteprijzen juist voor het eerst sinds de corona-uitbraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.