Home

Nieuws laatste update:4 aug 2021

Gasprijs stijgt naar recordhoogte

De gasprijs is deze week door de grens van de 40 cent gebroken. Ook stroom en olie werden weer duurder.

Vraag en aanbod van gas zijn uit balans, de bergingen zijn nog altijd slecht gevuld. In Nederland is de vulgraad 37% en in geheel Europa gemiddeld 55%. Het aanbod van gas in Europa is laag door de lage aanvoer van LNG per schip en pijplijn uit Rusland.

Forse vraag naar elektra

De zeer grote vraag naar elektra in Azië stuwt de prijs van gas en kolen naar grote hoogte. Doordat de gasprijzen hoog zijn, is het in Europa financieel aantrekkelijker om met steenkool stroom op te wekken dan met gas. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat de prijs van de CO2-emissierechten weer is gaan stijgen. Alleen de dagmarkt vertoont nog verschillen met zo af en toe een goedkope dag tussendoor, als er veel zon of wind is.

Frankrijk grootste exporteur

De opwekking van stroom in Frankrijk is groot en de vraag relatief laag, waardoor dit land de grootste exporteur is geworden van elektra in Europa. Het zorgt echter niet voor een prijsdaling op de Europese markt, aangezien de vraag nog altijd toeneemt.

Olie terug op oude prijsniveau

Na een prijsterugval vorige week is de prijs per vat ruwe olie van 159 liter weer terug op het oude niveau. De terugval werd veroorzaakt door de onzekerheid die de onderhandelingen over productievolume met zich meebrachten. Producenten van olie stonden lijnrecht tegenover elkaar. Uiteindelijk is er besloten om de productie licht op te voeren.

In het korte verleden was Amerika de producent die de productie opvoerde als de prijs gunstig was, maar daar is niet meer zoveel van over. De Amerikanen en alle investeerders richten zich steeds meer op fossielvrije productie, waardoor het opstarten van nieuwe schalieprojecten niet meer zo gemakkelijk van de grond komt. De rol van de OPEC voor de prijsvorming is hiermee sterker geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.