Home

Nieuws

Hoge gasprijs zorgt voor dure energie

Zorgen over een krap aanbod en verminderde gasaanvoer uit Rusland en Noorwegen zorgen voor druk op de gasmarkt.

Het verminderde aanbod van windenergie en onderhoudswerkzaamheden aan diverse elektriciteitscentrales zorgden de afgelopen week voor een beperkt aanbod van elektra. Het beperkte aanbod en een hoge gasprijs zorgen momenteel voor flinke elektraprijzen op de dagmarkt; ook de komende weken kan dit het beeld worden.

Hoge prijzen elektra

Ondanks het ruime aanbod van zonne-energie blijven de elektraprijzen vooralsnog hoog voor de periode in het jaar. Alleen op zondag is er ruimte naar beneden: de vraag is dan op z’n laagst en bovendien is het nog vakantietijd, met lagere vraag tot gevolg. Op alle andere dagen van de week liggen de prijzen vaak op een hoog niveau, zeker in uren rond middernacht en de vroege ochtend.

De CO2-emissierechten lieten de afgelopen week een lichte daling zien. Waarschijnlijk zorgde een kleine correctie in de markt voor een neerwaartse druk. De prijs beweegt zich nog altijd rond de € 55 per ton.

Krap aanbod, hoge gasprijs

Zorgen over een krap aanbod en verminderde gasaanvoer uit Rusland en Noorwegen zorgen voor druk op de gasmarkt en veroorzaken een flinke stijging op de dagmarkt. Er is veel vraag naar gas, de vulgraad in de opslagen is nog altijd laag, en het vullen duurt nog wel tot het laatste kwartaal van dit jaar. Bovendien wordt veel stroom opgewekt met gas, nu kolen uit de gratie raken. Vloeibaar gemaakt gas (LNG) gaat voornamelijk naar Azië, waar men bereid is om een hoge prijs te betalen voor LNG.

Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de prijs voor een kuub gas deze zomer nog steeds op een hoog niveau staat. Verschillende analisten houden rekening met een nog verder oplopende gasprijs.

Daling olieprijzen

Olieprijzen daalden begin deze week door bezorgdheid over de vraag te midden van een nieuwe lockdown in Azië vanwege de delta-variant van het coronavirus. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde vorige week de vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie voor de tweede helft van het jaar om dezelfde reden.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.