Home

Nieuws

Prijzen groente en fruit België liggen onder coronajaar

Prijzen voor groente en fruit in Belgische winkels daalden in mei. Vooral de fruitprijs ligt flink onder 2020.

Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Planbureau. De Belgische tegenhanger van het Nederlandse statistiekbureau CBS publiceert de consumentenprijzen altijd als eerste na afloop van de verkoopmaand. De schommelingen voor zowel groente als fruit zijn duidelijk zichtbaar de afgelopen jaar. De winkelprijzen zijn niet groter dan in Nederland, blijft uit vergelijking. De Belgische afzet van groente en fruit is meer gebaseerd op veilingverkoop en daghandel. Daardoor liepen vorig jaar de winkelprijzen in België mogelijk wel harder op. De Belgische markt is ook belangrijk voor Nederlandse partijen. AholdDelhaize heeft er winkels en Nederlandse telers leveren aan Belgische veilingen.

De prijschommeling bij diepvries- en conservengroente is zeer stabiel in België. In Nederland lijkt op dat front meer beweging, mogelijk door voorraden van fabrikanten en hogere coronavraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.