Home

Nieuws

Brits ‘productschap’ tuinbouw stopt na stemming

Ontslagen dreigen bij het Britse productschap tuinbouw AHDB dat na een stemming door telers taken stopt voor onderzoek en marktdata.

Het Britse Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) mist draagvlak bij heffingbetalende telers in tuinbouw en aardappelteelt. Een recente draagvlakpeiling leverde te weinig steun op voor AHDB. Het scenario lijkt op het ontmantelen van het Productschap Tuinbouw in 2014 in Nederland. Bij technische programma’s van AHDB is er overigens vaak samenwerking met Nederlandse partijen.

ToBRFV-werk gaat door

Taken als marktinformatie, toelatingsaanvragen voor middelen en opening van exportmarkten worden stilgelegd. De landelijke overheid moet een besluit nemen over de toekomst van de collectieve taken. Voor plaagbestrijding zet AHDB voorlopig wel taken door. Zo financierde AHDB onderzoek naar ToBRFV en werkte daarbij al intensief samen met The British Tomato Association. Mogelijk krijgen dit soort telersverbanden nu meer taken toebedeeld, zoals in Nederland ook gebeurde bij opheffing van het Productschap Tuinbouw.

Ontslagronde

In een reactie vraagt interim-directeur Ken Boyns de tegenstemmers geduld en respect op te brengen voor de medewerkers die een onzekere tijd tegemoet aan. “We hebben een groot aantal deskundige en gewetensvolle medewerkers wier toekomst nu onzeker is, aangezien we de komende maanden aanzienlijk zullen inkrimpen in ons personeelsbestand en we willen telers vragen om de bijdrage die ze hebben geleverd aan de tuinbouw en aardappelen en de persoonlijke empathie te respecteren. Dat is vereist als we deze wijzigingen implementeren.” Telers zullen over 2021 nog een beperkte heffing opgelegd krijgen, is de verwachting.

Veranderingsprogramma

Voorafgaand aan de draagvlakpeiling had AHDB zich al een uitgebreid veranderingsprogramma voorbereid met een grotere invloed voor telers. AHDB heeft vanaf 2022 regelmatige stemmingen beloofd voor al zijn heffingbetalende sectoren, waaronder ook rund- en lamsvlees, varkensvlees, zuivelproducten, granen en oliehoudende zaden. Ook wordt een hervorming van het bestuur voorbereid en een aanpak op maat voor elke afzonderlijke sector. Dat zal een besluit van het Britse kabinet over de toekomst van de tuinbouwtaken niet meer beïnvloeden is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.