Home

Nieuws

Supers verscherpen controle Spaanse biotelers

Carrefour, Delhaize en Aldi zeggen scherper te gaan controleren op arbeidsomstandigheden in de Spaanse biologische teelt.

Aanleiding is een reportage van het programma Investigation van omroep RTBF. Aldi laat na de uitzending weten de relatie met de Spaanse leveancier uit Almería op te zeggen. Delhaize zegt de inspectie die het zelf uitvoert – buiten de normale inspecties – vanaf nu onaangekondigd te zullen uitvoeren. Carrefour wil dat de telers opnieuw geaudit worden voor het GlobalGap-module GRASP.

Voordoen als kopers

Het programma legde na veel onderzoek uit welke teeltbedrijven leverden aan de supermarkten in België. Dat lukte pas na zich voor te doen als inkopers. Via etiketten waren de leveranciers niet te herleiden. In de uitzendingen werden getuigenverslagen en filmopnamen getoond van misbruik van personeel. De makers wisten te filmen in de sloppenwijken ‘chabola’s’ genaamd. Personeel maken lange werkweken tegen een loon van circa € 3 per uur. De arbiedsomstandigheden in de biologische bedrijven zijn daarmee niet anders dan in reguliere bedrijven. Ook toonden de makers beelden van bespuitingen van gewas, terwijl personeel nog in de kas werkzaam was.

Of registreer je om te kunnen reageren.