Home

Nieuws

Boerenpartij BBB: extra stem tuinbouw Tweede Kamer

De BoerBurgerBeweging gaat niet alleen voor boeren de Tweede Kamer in, maar roept tuinbouw op langs te komen.

“Het is gek dat het niet begrepen wordt, maar als we boeren zeggen, dan bedoelen we ook tuinders of vissers. We willen echt de extra stem zijn voor de tuinbouw”, zegt verkozen Kamerlid Caroline van der Plas van de BBB.

Weinig respons uit tuinbouw

Van der Plas is donderdag vanuit Deventer naar Den Haag gereden voor een reeks overleggen. Ze staat Groenten & Fruit even te woord. “We hebben echt geprobeerd mensen uit de tuinbouw op onze lijst te krijgen, maar altijd weinig respons gekregen. Of dat door onbekendheid is, of omdat we geassocieerd werden met Farmers Defence Force, ik weet het niet. Het beeld zal wel anders worden nu we in de Tweede Kamer zitten. Ik roep de tuinbouw op om de boodschap naar ons toe te brengen.” Met Robin van Lint op plek 12 had BBB al wel een fruitteler op de kieslijst.

Tekst gaat door onder de foto

Caroline van der Plas (53) van de BoerBurgerBeweging tijdens haar campagne die leidde tot een kamerzetel. Foto: ANP
Caroline van der Plas (53) van de BoerBurgerBeweging tijdens haar campagne die leidde tot een kamerzetel. Foto: ANP

Tuinbouwoverleg bijwonen

Van der Plas heeft nog niet diep inhoudelijk nagedacht over bijvoorbeeld de energietransitie in de glastuinbouw, maar zoekt nadrukkelijk naar input van mensen uit de praktijk. Veel belangen zijn voor alle deelsectoren dezelfde, zoals NVWA-tarieven of gewasbeschermingsmiddelen. Van der Plas wil zich ook verzetten tegen het ‘framen van sectoren’, zoals te makkelijk in Den Haag gebeurt. Die taak wil ze ook voor de tuinbouw uitvoeren.

Ik heb in de campagne al aangegeven dat we in SGP een goede bondgenoot zien

Gaat ze dan ook alle tuinbouwoverleggen bijwonen? “Dat is wel de bedoeling. Op dit moment kijken we naar de thema’s. Je zou ook kunnen denken dat we soms met andere partijen optrekken, zoals de SGP. Ik heb in de campagne al aangegeven dat we in SGP een goede bondgenoot zien.”

Tweede extra tuinbouwstem: Jan Cees Vogelaar

Naast Van der Plas, loopt ook Jan Cees Vogelaar van JA21 zich warm voor een zetel in de Tweede Kamer. Volgende week wordt duidelijk of hij met voorkeurstemmen als landbouwwoordvoerder een tweede extra tuinbouwstem wordt in de Tweede Kamer. Vogelaar wil daar niet op vooruitlopen, maar laat weten gevoel te hebben bij tuinbouw. Hij was als LTO-bestuurder betrokken bij de ontwikkeling van Kas als Energiebron en werkte met Agrifacts aan onderzoek naar emissie van residu van gewasbeschermingmiddelen in glastuinbouwgebieden. ‘Of ik dus iets met tuinbouw heb? Ja.”

Of registreer je om te kunnen reageren.