Doorgaan naar artikel

BoerBurgerBeweging komt in de Tweede Kamer

BoerBurgerBeweging komt in de Tweede Kamer. VVD blijft de grootste partij, D66 wint fors en wordt met 24 zetels de tweede partij.

Op basis van voorspellingen door het ANP op basis van getelde stemmingen, krijgt de partij BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas één zetel. De partij lijkt veel boerenstemmen te hebben afgesnoept van CDA. De partij van Wopke Hoekstra verliest fors: van 19 naar 14 zetels. VVD van Mark Rutte blijft de grootste partij met 35 zetels (+3). De grootste winst is geboekt door D66. De partij won onder leiding van Sigrid Kaag 5 zetels en komt op 24 zetels.

Geloof in BBB

“Na de geboorte van mijn kinderen is dit echt het mooiste moment van mijn leven. Ik kan niet beschrijven hoe het voelt”, reageert Caroline van der Plas opgetogen. Ze heeft er altijd in geloofd dat ze met BBB in de Tweede Kamer zou komen. ‘Maar als je dan voor de tv zit voor de exitpoll moet het wel even gebeuren”, zegt ze. “Iedereen heeft er zo hard voor gewerkt en nu hebben we gewoon een echte landelijk politiek partij. Heel bizar”, zegt Van der Plas.

Tekst gaat door onder de foto

BoerBurgerBeweging doet voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker Caroline van der Plas is in haar nopjes met haar zetel. - Foto: Ronald Hissink

BoerBurgerBeweging doet voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker Caroline van der Plas is in haar nopjes met haar zetel. – Foto: Ronald Hissink

Ze schrikt wel van het grote verlies bij CDA – van 19 naar 15 zetels. “Ze hebben blijkbaar te weinig naar de achterban geluisterd. Dat moet voor ons ook een wijze les zijn: dat je altijd heel goed naar je achterban moet blijven luisteren.

Van der Plas zegt niets te begrijpen van de grote winst van D66. “De noodzaak dat BBB in de Kamer komt is daarmee alleen maar groter geworden.”

Tekst gaat door onder de tweet

Beoogde landbouwwoordvoerders in Tweede Kamer

Op basis van de huidige voorspellingen (donderdagochtend), komt beoogd landbouwwoordvoerder Jan Klink (VVD) in de Tweede Kamer. Hij staat op plaats 35 van de lijst.

De Drentse melkveehouder Eline Vedder van CDA moet het van voorkeurstemmen hebben. Ze staat zelf op plek 23 op de kandidatenlijst, terwijl CDA op 15 zetels staat, “Maar ik heb het heel leuk gevonden om campagne te voeren en blijf me inzetten voor het CDA en voor de Nederlandse boeren. Het liefst natuurlijk vanuit Den Haag, maar dat is nog even afwachten. De vorige keer lukte het vijf mensen om zo alsnog gekozen te worden.”

ChristenUnie blijft volgens de voorspellingen op 5 zetels, wat zou betekenen dat beoogd landbouwwoordvoerder Pieter Grinwis in de Kamer komt. Hij staat op plaats vijf. Bij de eerste exitpolls stond ChristenUnie nog op verlies.

Laura Bromet (GroenLinks) blijft wel in de Kamer, SP‘er Frank Futselaar verliest zijn zetel. Ook PVV-landbouwwoordvoerder Barry Madlener blijft in de Kamer.

Of Jan Cees Vogelaar in de Kamer komt is nog onzeker. Zijn nieuwe partij JA21 lijkt 4 zetels te bemachtigen. Vogelaar staat zelf op plaats 7. Als hij 20.000 stemmen haalt, komt hij met voorkeurstemmen in de Kamer.

Schouten: ‘Niet weggelopen voor verantwoordelijkheid’

Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, klonk aanvankelijk teleurgesteld, toen de exitpolls nog een verlies voorspelden. Zij vond het te vroeg om op basis van de exitpoll het verlies van haar partij te linken aan haar landbouwbeleid van afgelopen jaren. “Het is een exitpoll, we moeten eerst maar eens kijken wat de uitslag echt gaat worden”, zegt Schouten. Ze vindt dat de ChristenUnie onder leiding van Gert-Jan Seegers een goede campagne heeft gedraaid. “We hebben laten zien waar we voor staan en met de regeringsdeelname hebben we laten zien dat we ook niet weg lopen voor verantwoordelijkheid”, aldus Schouten.

Ouwehand: ‘Stikstofcrisis niet op te lossen met pappen en nathouden’

De Partij voor de Dieren van Esther Ouwehand komt volgens de voorspelling op 6 zetels. Ze concludeert daarmee dat veel kiezers toe zijn aan een ander beleid. Ouwehand noemt de grote overwinning van D66 hoopvol. Ze analyseert dat deze winst ook het gevolg is van de stevige opstelling van D66 over de veehouderij. D66 was de eerste regeringspartij die zegt dat je fundamenteel moet ingrijpen in veehouderij. “De stikstofcrisis kun je niet oplossen met pappen en nathouden. Het vergt politieke moed om ook echt stappen te zetten. D66 heeft het tot nu toe wel gezegd, maar nog niet omgezet tot beleid.” Ouwehand gaat er vanuit dat er de komende tijd een omslag gemaakt gaan worden naar duurzame landbouw.

Vogelaar: ‘Van de grote winst van D66 schrik ik wel’

“Prima toch, dit is wat we reëel achtten”, zegt Jan Cees Vogelaar over de behaalde 4 zetels met zijn partij JA21. Hij wil nog niet speculeren of hij zelf met de benodigde voorkeurstemmen in de Kamer komt. “Het is een kwestie van rustig blijven ademhalen, dan weet ik het. Ik heb er wel een goed gevoel bij”, zegt Vogelaar. Hij noemt het wel fantastisch dat zijn partij van nul naar drie zetels is gegaan.

Vogelaar is verbaasd over de winst van VVD en D66. “Dat CDA een pak slaag zou krijgen had ik wel verwacht.” Dat had hij bij de andere partijen ook meer verwacht. “Van de grote winst van D66 schrik ik wel. Ik hou mijn hart vast voor de gevolgen hiervan voor boeren en tuinders. CDA en VVD geven ook geen fluit om boeren en die drie partijen zullen toch een trio gaan vormen”, verwacht Vogelaar.

Nipte meerderheid VVD, D66 en CDA

Op basis van de exitpoll zou VVD samen met D66 en CDA een net geen meerderheid behalen, met 74 zetels. Wanneer ChristenUnie mee zou blijven doen in een kabinet, behalen ze 79 zetels. In de Eerste Kamer behalen deze partijen samen geen meerderheid.

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin